Hírek

2016.11.27. 16:10

Disznót vágtak a templomosi baráti kör tagjai

Baracs - Disznótoros hagyományokat elevenítettek fel. A Templomosi Baráti Kör tagjai tizenegy éve őrzik a helyi szokásokat.

Horváth László

Reggeli koccintás pálinkával, fortyogó meleg víz az üstházban, a pörzsölő mással össze nem téveszthető hangja és víg jókedv - ezeket a jellemzőket sorolva mindenkinek eszébe jutnak a régmúlt idők disznóvágásai. Baracs régi településrészén - köszönhetően a Templomosi Baráti Körnek - máig élnek a falusi hagyományok.

Macula Mihály, a baráti kör vezetője régi mesterektől tanulta a hagyomány szerinti bontást Fotó: Horváth László

November 26-án, szombaton reggel hét órakor marcona külsejű, gumicsizmába, munkásruhába öltözött emberek gyülekeztek Baracs-Templomos régi kis iskolájának udvarán. Sokuknak kés és balta volt a kezében. Hamarosan megérkezett az áldozat is. Dezső a Baracsi Templomosi Baráti Kör idei disznója már nem élt, amikor leemelték az utánfutóról. Macula Mihály, a civil szervezet vezetője szertartásosan meggyújtotta a pörzsölőt, és kezdetét vette a hagyományos falusi disznóvágás.

Hovanecz György, Mosonyi Csanád és Hieger Richárd már nem először segédkezik a pucolásnál

- Templomoson 2005-ben alakult a baráti kör. Disznótoros rendezvényeink viszont csak az alakulás után négy-öt évvel váltak szokássá - mutatta be a társaság történetét az elnök. - Mindenféle formájában kipróbáltuk már a disznóvágást. Böllérrel, böllér nélkül, végül a hagyományok szerint, ahogy mi tanultuk, bontjuk a sertést. Közel harminc fővel működünk a közép korosztálytól felfelé. Sajnos nincsenek a követők között fiatalok, és ez nagy probléma. Fennállásunk óta számos községi rendezvényt szerveztünk, vállaltunk feladatokat a közösségi hagyományok megőrzésének érdekében. A disznótoros is egy ilyen esemény - zárta a rövid egyesületi ismertetőt Macula Mihály.

Búcsúzóul régi történetet is elmeséltek. Mikor még élve érkezett a sertés, a kocsiról lehúzva elszabadult, és mire a kergetőzés után a kert végi vizes levélkupacban legyűrték, maguk a disznóvágók is úgy néztek ki, mint a disznó - nevettek jót a múlt jelenetein a baracsi barátok. Este toros ételekkel és zenés programmal zárták a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!