Hírek

2017.05.10. 17:40

Folytatódott az érettségi: hitvilágtól a tatárjárásig

Sokaknak jelentett nehéz feladványt a szerdai történelem érettségi.

Szabó Szabolcs

A történelem írásbelikkel folytatódtak szerdán az érettségi vizsgák a középiskolákban, középszinten 1243 helyszínen 68 699 diák, emelt szinten 112 helyszínen 5655 diák adott számot tudásáról. Az Oktatási Hivatal szerdán délután közölte: emelt szinten egyes helyeken később kezdődtek a vizsgák a 3-as metró leállása miatt.

Szintén az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat csaknem fele az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozott.

Történelmi remény - képünk a Kereskedelmi szakközépiskolában készült
Fotó: Ady Géza

A Dunaújvárosi Hírlap által összegyűjtött információk szerint az ókori görög hitvilág, a második világháború, a tatárjárás és a nehézipar is a második rész négy nagy témája volt. A feladatsor két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül egy az 1849 előtti, és egy az 1849 utáni korszakkal volt kapcsolatos) tartalmazott.

- Azért ez nem volt könnyű, átfogó volt és a kifejtős esszék esetében is jócskán volt még szükség plusz tudásra is. A szaktanárok végül átlagosnak mondták, ám mi ennél egy kicsit nehezebbnek éreztük - fogalmazott lapunknak az egyik helyi középiskola tanulója, aki kifejezetten a történelem érettségire is készült a továbbtanulási követelmények miatt.

A Dunaújvárosi Hírlap több pedagógust is megkeresett, ők - mivel érettségiző diákjaik is vannak - nem kívánták részleteiben elemezni a kérdéssort, ám úgy vélték, az előzetesen megadott szakmai irányelvek szerint készítették fel diákjaikat, így azokat nem érhette meglepetés. A hét második felében nyelvi vizsgákkal folytatódik az érettségi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!