Hírek

2015.09.01. 12:09

Baksa László: megtisztelő számomra, hogy megkaphattam a Rácalmásért elismerést

Rácalmás - Baksa László tizenhárom éve dolgozik történelem tanárként a Jankovich Miklós Általános Iskolában. Húróerő Rácalmáson

Körmendi Erzsébet

Baksa László más elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni Rácalmás városnapi rendezvényén, ezért nem akkor, hanem a hétfő délutáni tanévnyitó ünnepségen vehette át Schrick István polgármestertől a Rácalmásért emlékplakettet. Az elismerést kiváló szakmai munkájáért, valamint a közösségért, a településért végzett kiemelkedő tevékenységéért ítélte oda a képviselőtestület.

A kitüntetett pedagógus tizenhárom éve dolgozik Rácalmáson, a Jankovichban történelem szakos tanáraként. Az intézmény egyik húzó embere lett, aki szakmai tudásával, humánusságával, munkabírásával, lelkesedésével egyaránt kivívta a kollégák, a gyerekek és a szülők tiszteletét, megbecsülését. A kisváros életében is aktív szerepet vállal, számos népszerű program köthető hozzá. Állandó szervezője például a nemzeti ünnepek megemlékezéseinknek, neki köszönhető, hogy Rácalmáson nem a hagyományos verses-dalos ünnepi műsor van, hanem különleges dramaturgiai játék. Számos, történelmi témájú kiállítást is szervezett már.

Baksa László és családja: balról fia Bálint , jobbról felesége Andrea, előtte kisebbik fia Levente

A színház is fontos szerepet játszik Baksa László életében. Az iskolai színjátszó szakkör működtetése után vezetője lett a Rácalmási Játékszínkörnek is, amelynek lelkes tagjai nagy sikerrel adták elő júniusban a Szentivánéji álom című darabot a művelődési ház szabadtéri színpadán. Történelem tanárként nagy érdeklődéssel fordul Rácalmás múltja felé, helytörténeti vetélkedőket és kutatásokat szervezett tanítványainak, melyek értékes tényekkel gazdagították a kisvárost. További ezer szálon vesz részt Rácalmás életében a Tökfesztivál látványosabbá tételétől a papírgyűjtésekig.

Baksa László Dunaújvárosban lakik, de a szívében rácalmási.

- A fiam szokta mondani, hogy apa téged itt mindenki ismer. Jólesik, hogy sokan megállítanak az utcán, beszélgetnek velem - mondja a kitüntetett pedagógus, majd a dramaturgiai játékokról beszél, amelyek nagyon közel állnak hozzá. Kiderül a szavaiból, hogy az iskola remek pedagógus csapatában született meg a gondolat. Baksa László ötletei minden alkalommal jó táptalajra lelnek a közösségben, együtt fejlesztik tovább a gondolatokat, a színdarabok ötleteit, a díszleteket, a jelmezeket. A kollégák mindig sokat segítenek. Meggyőződése: játékként kell felfogni az egészet, ami pozitívan hat a résztvevőkre, és akkor diákok, felnőttek lelkesedése viszi a darabot. Sokat számít az is, hogy Rácalmáshoz kötik a történelmi darabokat. Baksa László már most tudja például, hogy jövő év március tizenötödikén Márkus István lesz az ünnepi dramaturgiai játék központi alakja, aki a rácalmási temetőben nyugszik. A színjátszókkal pedig a következő nyári Szentivánéji álomra készülnek.

- Külön megtisztelő számomra, hogy dunaújvárosi lakosként is megkaphattam a Rácalmásért elismerést. Olyan közösség az itteni, amely észreveszi és értékeli a civil munkát. Jó velük együtt dolgozni. Idáig is szívesen tettem az iskoláért, a diákokért, a kisvárosért, mindig megköszönték, ám ez a díj arra ösztönöz, hogy még többet tegyek. Nagyon jólesik, büszkeséggel tölt el. Köszönöm.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!