Hírek

2016.06.24. 15:35

Tóth Norbert történelmet írt a szakmájában - két kategóriában is dobogós lett az év fagyija versenyen

Dunaföldvár - Tóth Norbert cukrász két kategóriában is dobogós lett az Év Fagylaltja elnevezésű versenyen, így történelmet írt a szakmában: ő kapta meg első alkalommal a Kézműves Fagylalt Nívódíját.

L. Mészáros Irma

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizennyolcadik alkalommal hirdette meg ezt a rangos szakmai versenyt, amelyre idén nyolcvanöt fagylalt nevezett az ország minden részéből. A vetélkedést júniusban a felújított Virág Cukrászdában tartották Szegeden. A fagylaltokat tizennégy fős szakmai és nyolcfős közönség zsűri pontozta. A szakmai zsűriben az ország legjobb cukrászmesterei kóstolták a fagylaltokat, a másikban ismert közéleti személyek vettek részt.

A Tóth cukrászda fiatal szakembere két kategóriában indult. A kötelező íz az idén a meggy volt. A földvári cukrász Tokaji meggy fagylaltja aranyérmet, a szabadon választott kategóriában a Málnás-vaniliás csokiság elnevezésű hideg édesség bronzérmet nyert. Így a szabályzat szerint, ha egy verseny két kategóriájában is dobogós helyezést ér el egy szakember, megkapja a szakmai nívódíjat. A vitrin tehát most három éremmel gazdagodott.

Ráadásként - megkoronázva a sikert - ugyanezen alkalmon hirdették ki, hogy Tóth Norbert Aranyos körte elnevezésű tortáját a zsűri a legjobb három közé választotta a Magyarország Tortája versenyen. Erről lapunkban már beszámoltunk. A végső eredményhirdetés az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódik.

Tóth Norbert az országos versenyen három díjat is kapott

- Hogy lehet ilyen sikert megünnepelni? - teszem fel a kérdést. - Örült mindenki a családban, de a cukrászélet más. A sikerrel nem áll meg az élet - mondja szerényen Norbert. Szép elismerés ez, de a vendégek visszajelzése a legfontosabb - teszi hozzá.

S miért Norbert indult a családi vállalkozás három cukrásza közül? Édesapja, Tóth István és bátyja, az ifjabbik Tóth István is cukrászmester. Egyszerű és humoros a válasz: - Most nekem dobta ki a gép. Tavaly, tavalyelőtt a bátyám indult.

Norbert a fagylalt megszületéséről is beszámol. A kötelező meggyet valamilyen különleges ízzel akarta kombinálni. Úgy gondolta, hogy a meggy és a bor jó párosítás. A meggyfagylaltot tokaji furminttal készítette, meggypüréből készült öntettel és tokaji meggyes balzsamecettel. Bár nem iszik alkoholt, először több tokaji furmint került a meggyhez, aztán csökkentette a mennyiséget. A szabadon választott kategóriában tavaly a Törökvész nevű különlegességgel indultak, most ő a hagyományos ízeket kombinálta a szabadon választott kategóriában. A málna, vanília, csokoládé klasszikus ízeket sokan szeretik, s ezek egyedi rétegzésével, variációjával akart valami jót kihozni. A verseny előtt pár alkalommal elkészítette mindegyiket, kóstolgatták, megbeszélték. Ez amolyan háziverseny volt - jegyzem meg. A törzsvendégek, barátok véleményét is meghallgatta, mert fontos számára a kritika is.

A jó fagylalthoz elsődleges a kiváló minőségű alapanyag. Friss gyümölcsöt vásárolnak vagy jó minőségű fagyasztott gyümölcspüréket, s mindent saját kezűleg készítenek. Folyamatosan fejlődni kell, mondja, sokat lehet tanulni a cégek bemutatóin, avagy külföldön, de mindig a saját ízlésvilágunk alapján lehet átvenni, s töprengeni, variálni kell.

Mint ahogy az Aranyos körtetorta is módosult kissé a verseny kezdete óta. A receptúra ugyanaz, de más rétegződésben készül. Norbert a döntőig még apró technikai változtatásokat tervez a torta küllemén.

- Mi lesz, ha azt is megnyeri? - teszem fel a kérdést. Állunk elibe - mondja mosolyogva. A győztes tortából legalább háromezer szelet kell majd, hiszen az Országházban, az Ízek utcájában is bemutatkozik. Tudják, nagy reklámértéke van mindkét versenynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!