Hírek

2017.02.28. 20:55

Tovább javuló mutatók - A rendőrkapitány értékelte az évet

A tavalyi évben, folytatva az eddigi tendenciát, jelentősen csökkent a regisztrált bűncselekmények száma a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság illetékességi területén. Ezzel együtt javult a nyomozás eredményesség is.

Gallai Péter

Minderről Suszter Tamás kapitányságvezető számolt be, aki lapunk munkatársának vont mérleget a 2016-os esztendőről. Az alezredes szerint az utóbbi évekhez hasonlóan, ám nagyobb ütemben csökkent a regisztrált bűncselekmények, és nőtt a felderítések száma. Egyébként a tavalyi volt az első teljes év, amikor az illetékességi terület változása után Ercsi és Ráckeresztúr nem hozzájuk tartozott.

– Összetett háttere van a javulásnak, ha a mi szemszögünkből vizsgáljuk, akkor a látható rendőrség szerintem elérte a célját. Nagyon sok időt töltenek kollégáim a közterületen, illetve nagyon szoros együttműködést tartunk fenn az önkormányzatokkal, a polgárőr szervezetekkel és más társszervekkel. Adott esetben ezek a közös járőrözések megduplázzák a közterületen eltöltött időt. Emellett erős bűnmegelőzési propagandát folytattunk és továbbra is folytatunk – kezdte a kapitány.

Suszter Tamás alezredes megköszönte a kollégái munkáját is
Fotó: Zsedrovits Enikő

Suszter Tamás az adatokból leginkább a rablásokat emelné ki, hiszen itt volt legszámottevőbb csökkenés. - Ez olyan, vagyon elleni bűncselekmény, ami általában közterületen történik, rendkívül erőszakos és nagyban befolyásolja az itt élők biztonságérzetét, irritálja őket. Szintén jelentős csökkenést tudtunk elérni az ugyanúgy jellemzően közterületi garázdaságok terén is. A felderítések itt is elérték azt a célt, amit szerettünk volna.

A kapitány szólt arról is, hogy 2016-ban nagy feladat volt a migrációs helyzet adta kihívásokra megfelelően válaszolni úgy, hogy ezzel saját területükön ne csökkentsék a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Az elvárásokat sikerült mindkét irányba teljesíteni, megfelelő létszámot tudtak adni a határvédelemhez, sőt, külföldi kontingensben is dolgoztak rendőreik. Az így kieső erőket megfelelően tudták pótolni, igaz, volt, hogy az itthon maradottak ezért jóval többet dolgoztak. Ebben a munkában egyébként nagy segítséget nyújtottak a polgárőr szervezetek is. Suszter Tamás elismerősen beszélt a körzeti megbízotti rendszerről, minden településükön van önálló kmb-s szolgálat. Ez alapjában elegendő, de természetesen ha bárhol olyan probléma merül fel, amit a falu rendőre nem tud kezelni, akkor a kapitányság biztosítja a támogatást.

Az alezredestől megkérdeztük, mely területen van szükség további, komolyabb előrelépésre. - 2017-re célként fogalmaztuk meg a vagyon elleni bűncselekmények további csökkentését, a nyomozási eredményesség javítását, illetve az időskorúak sérelmére elkövetett cselekményeket is ebbe a kategóriába sorolnám. Nem is magas számuk, hanem kiemelt társadalmi elítélésük miatt - fogalmazott, majd hangsúlyozta, idén is csak úgy lehetnek sikeresek és eredményesek, ha együttműködésük továbbra is olyan magas szintű lesz az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, polgárőrségekkel, mint eddig. Hozzátette, ne feledkezzünk el az állampolgárokról sem, ha megfelelő a bizalom, akkor sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni, nagyon fontos, hogy az információk beérkezzenek hozzájuk. Nélkülözhetetlen a kapitányságon belüli összefogás is, mert ez egy olyan csónak, amiben mindenkinek egy irányba kell húzni.

- Minden év újabb kihívás, mindig jöhetnek olyan új tényezők, amiknek meg kell felelni, sosem szabad hátradőlni. A távlati cél, azt lehet mondani, mindig a jó állapot fenntartása kell legyen egy stabil, hosszú távon azonos szinten működtetett rendőrséggel. Ezt pedig a szubjektív biztonságérzeten kell mérni, hogy a lakosság miként érzi magát az adott területen.

Suszter Tamás azon a véleményen van, az intézkedési kultúraváltás jórészt megvalósult, rendkívül sok pozitív visszajelzés érkezett az állampolgároktól. - Nem az a cél, hogy a lakosságot piszkáljuk , a legfontosabb részünkről mindig a bűnesetek megelőzése, de a közlekedést, közbiztonságot befolyásoló szabályszegésekkel szemben is intézkednünk kell - tette hozzá, és fontosnak tartotta a megelőző munkát is. Ebben élenjáró szerepet játszik a Dunaújvárosi Baleset-megelőzési Bizottság, ahol nagyon sok olyan problémát beszélnek meg, ami a város és a környék közlekedését jobbá teszi, a baleseteket csökkenti. Ezeket a statisztikai adatok is alátámasztják, tavaly öt halálos baleset történt az illetékességi területen, legutóbb 2013-ban volt ilyen kevés.

- Nagyon fontos, hogy a dunaújvárosi önkormányzat már a következő közlekedési stratégia tervezésébe is bevonta a kapitányságot, hogy azt baleset-megelőzési szempontból véleményezzük - említette a kapitány. Az alezredes munkájuk egyik rendkívül fontos pillérének nevezte azt a támogatást, amelyet a dunaújvárosi, illetve a hozzájuk tartozó összes önkormányzat nyújt. Ami nemcsak erkölcsi, hanem a lehetőségekhez mérten anyagi formában is megvalósul. - Ahol csak lehetőségem van, ezt megköszönöm. A BM minden évben készít egy felmérést az önkormányzatok között, az illetékességi területünkről visszaküldött válaszok azt tükrözik, hogy elégedettek a rendőrség munkájával. Amennyiben osztályozni kellene a munkánkat, akkor négyest adnék. Azért, mert abból lehet javulni. Azt gondolom, nincs olyan szervezet, ami ne tudna fejlődni. Jók voltunk, de akadnak pontok, ahol lehet még javítani.

A lakosság szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények közül a rablások száma tavaly 12 volt, 2015-ben 21. A nyomozás eredményessége a 2015-ös 68,2 százalékról 91,7-re emelkedett.

A regisztrált bűncselekmények száma a 2014-es 3596 és a 2015-ös 2534 darabszám után tavaly 1820-ra csökkent. A nyomozás eredményességi százaléka így alakult: 45,1 (2014), 49,8 (2015) és 56,2 (2016).

A regisztrált lakásbetörések száma 2014-ben 351, 2015-ben 337, amíg 2016-ban 147 volt. A nyomozás eredményessége az utóbbi három évben: 13,7 százalék, 13 százalék és 34,9 százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!