Hírek

2015.06.03. 15:11

45 éves a tanárképzés a helyi főiskolán

Dunaújváros – Szakmai nappal és kötetbemutatóval emlékeztek a 45 éve indult műszaki tanárképzésre szerdán a Dunaújvárosi Főiskolán.

Németh András

„Feladatom nem volt egyszerű, hiszen a Főiskolán semmilyen előzménye nem volt a pedagógiai képzésnek. Hiányoztak a tárgyi és szellemi-tartalmi előzmények. A tárgyi feltételek egyszerűek voltak; kaptam egy asztalt a Matematika Tanszéken” – írja visszaemlékezésében a helyi tanárképzés alapítója, Dr. Jáki László. Többet között az Ő írása is olvasható a szerdán bemutatott kötetben.

A tanárképzés eddig negyvenöt évéről rendeztek ünnepi szakmai napot a Dunaújvárosi Főiskolán
Fotó: Ady Géza

- Rengeteget kaptam a Dunaújvárosi Főiskolától, az akkor egyedülállónak is mondható idegen nyelvű műszaki tanári képzés mellett például a legendás Rockmenzát említeném - így vallott egykori dunaújvárosi éveiről egy öregdiák, aki abban a múltfeltáró dokumentumfilmben szólal meg, amelyet a főiskolán immáron 45 éve töretlenül működő tanárképzés jubileumára forgattak a közelmúltban. Az említett kisfilm annak az ünnepi kötetnek az egyik fontos tartozéka, amelyet szerdán egy szakmai nap és konferencia keretében mutattak be a Dunaújvárosi Főiskolán.

A Mérnöktanár: tradíció és modernitás című, Bacsa-Bán Anetta szerkesztette kötet számos kutatás és tanulmány mellett áttekinti a helyi tanárképzés négy és fél évtizedes történetét is.

E történet főbb vonalait pedig Dr. Kadocsa László főiskolai tanár, a Dunaújvárosi Főiskola korábbi oktatási rektorhelyettese idézte fel, aki immáron 43 éve dolgozik az intézmény kötetében, szakmai pályafutása pedig szorosan összekapcsolódott a helyi tanárképzéssel.

Kadocsa elmondta, a tanárképzés első szakasza az alapítástól a rendszerváltásig viszonylag stabil, jól behatárolt keretek között telt. A rendszerváltást után következett a folyamatos változás időszaka. A 90-es évek elején indult el az idegennyelvű képzés, amely új világot nyitott a főiskolának és az akkori hallgatóknak. Az előadó úgy vélte, a tanárképzés mindig is nagy hatással volt a főiskola életének egészére és a szinte folyamatosan változó feltételek és követelmények mellett is mindig tovább tudott fejlődni.

Dr. Rádli Katalin, az EMMI Felsőoktatási Államtitkárság főosztályvezető-helyettese

A szakmai napon számos előadás várta az érdeklődőket, Dr. Rádli Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatási Államtitkárság főosztályvezető-helyettese például a hazai szakmai pedagógusképzés történetét tekintette át előadásában, amelyben a szakképzést és a tanárképzést érintő jövőbeni változásokra is kitért. A már említett jubileumi kötetben így fogalmaz dr. Jáki László, a helyi műszaki tanárképzés alapítója: A technika angyalhadai olyan oktatást követelnek, mely a fiatalokat alkalmassá teszi egy ma még nem is létező, nem is ismert technika alkalmazásásra. Ennek megoldása forradalmian új feladat elé állítja az oktatás tartalmát, hiszen a fiatalokat a mai feladatok megoldása mellett az újra való fogékonyságra kell nevelni.

A dunaújvárosi Műszaki Főiskola az ország negyedik felsőoktatási intézménye, ahol a jövő tanévtől kezdve műszaki tanárképzés folyik. Az új oktatási forma bevezetését az tette indokolttá, hogy az iparitanuló intézetekben és szakközépiskolákban sok szakoktató nem rendelkezik megfelelő képesítéssel, elsősorban pedagógiai végzettséggel - volt olvasható a Hírlap 1970. június 9-ei számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!