Hírek

2013.09.05. 13:15

Kevesebben és később szülnek ma - újvárosi tapasztalatok

Dunaújváros - Nemcsak a bevándorlók összetételét tekintve volt fordulópont a város életében 1953, hanem a házasságok és családalapítások szempontjából is. Ugrásszerűen emelkedett a házasságot kötők, a gyermekek és a gyermekszületések száma.

Szente Tünde

Ekkortól érkeztek ugyanis nagyobb tömegben családosan a letelepedni szándékozók, és vált elfogadhatóvá egyre többek számára, hogy Sztálinvárosban ne csak dolgozzanak, hanem éljenek, családot alapítsanak - olvasható Horváth Sándornak, a Mozgó Világ 2001. május 27-i számában megjelent Párkapcsolatok Sztálinvárosban című tanulmányából.

Archív képünk az ötvenes évekből, amikor még a szülészetnek is kötelező volt a felvonulás

A Szent Pantaleon Kórház Szülészeti és nőgyógyászati osztályán beszélgettem dr. Baráth Károly főorvossal az ötvenes évek óta zajló változásokról.

- Ötvenöt éve, 1958-ban avatták fel a város új szülőotthonát. Előtte hol szültek a nők?

- A szülések nyolcvan százaléka odahaza, bába mellett folyt, s ha valami komplikáció adódott, akkor hívták a körorvost. A város első kórháza a Kossuth Lajos utca első két épületében volt. Két emeletet foglalt el belőle a szülészet, a műtőket pedig a fehér rendelőintézet harmadik emeletén helyezték el. A császármetszés úgy történt, hogy a szülőszobán kocsira fektették a vajúdót, és (hóban, sárban, esőben is!) áttolták a rendelőintézet műtőjébe. Amikor végeztek a műtéttel, visszatolták... A környező falvakból szükség esetén IFA gyártmányú mentőkkel hozták be a városba a szülő nőket. A szülés körüli halálozás csökkentésében a legnagyobb szerepet a telefon és a gépkocsi feltalálása hozta. A Ratkó-korszakban az a szlogen járta, hogy Asszonynak szülni kötelesség, lánynak dicsőség ! Ebben az időben, ha valaki teherbe esett, a terhességet minden körülmények között ki kellett hordania, tilos volt a művi abortusz. Ezzel akarták a népszaporulatot és a munkaerő-utánpótlást biztosítani. Egy ilyen erőszakos beavatkozásnak erőszakos következményei is voltak. Azok az asszonyok, akik nem akarták a gyereket megtartani, képesek voltak mindenre vetemedni

- Az ötvenes években volt olyan hónap, amikor száz gyerek született, a szülésre váró nőket a folyosón kellett elhelyezni. Milyen gyakoriak ma a szülések?

- Az ötvenes években 1200-1300 körül adódik éves szinten a szülésszám, jelenleg 800 körüli. A múlt hónapban az osztályunkon 75 gyerek született. Amikor a munkámat elkezdtem, 1975-ben értük el a rekordot, egy év alatt 2997 szüléssel. Teljes gőzzel működött a szülőotthon. Akkor építették a Dózsa II. városrészt, hogy a gyermekáldás elősegítésére két gyerek vállalása esetén nagyobb lakásokhoz jussanak a párok.

Dr. Baráth Károly főorvos a hetvenes években kezdte a munkát

- Tény, hogy kevesebb gyerek születik, de az Önök munkája nem lett kevesebb. Mi mindenre figyelnek?

- A terhesgondozás kiterjesztése a városra, a környező településekre a kulcsa annak, hogy megelőzzük a koraszülést és más problémákat. Dunaújváros ellátási területén úgy jön létre a 120 ezer ember, hogy szűken a fele a város lakossága, a másik fele a környező településeken élők. Amikor elkezdtem a szakmát, a terhes tanácsadás gyakorlatilag abból állt, hogy néhány laboratóriumi vizsgálat, vérnyomás-mérés és fizikai vizsgálat után aláírtuk a terhes könyvet. A vizsgálatok kiterjesztése magával hozta a születés körüli halálozások számának csökkenését.

- A Sztálinvárosban született gyermekek szüleinek átlagéletkora az apáknál 28,4 év, az anyáknál 25,3 év volt 1953-ban. Jellemzően ma mikor szülnek a nők?

- Az országos statisztika szerint 2012-ben a szülő nők több mint fele 30 éves kor feletti. Világjelenségként tartják számon, hogy a nők a gyermekvállalásnál előtérbe helyezik az egzisztenciális feltételek megteremtését. Holott az embernek 20-30 éves kora körül kellene reprodukálnia magát. Csökken a gyermekszülések száma, és azok egyre későbbre tolódnak. A praxisomban a legidősebb szülő nő 48 éves volt, a harmadik gyerekét két óra alatt szülte meg

Kórház lett, szülőotthonnal

Az új szülőotthon a Technikum negyedben 1957 szeptemberére készült el, de ünnepélyes átadása csak a következő évben történt meg. A háromemeletes épületet eredetileg anya- és csecsemőotthonnak tervezték, de végül kórházként – gyermek-, szülészeti- és nőgyógyászati osztállyal – és bölcsődeként kezdte meg működését. A város új kórházának átadásával a pszichiátria kapott itt helyet. Ma a Dunaújvárosi Főiskola egyik kollégiumaként ismert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!