Hírek

2015.06.04. 18:01

A trianoni békediktátum 95. évfordulójára emlékeztek

Dunaújváros - A trianoni békediktátum 95. évfordulóján a szétszaggatott országra emlékeztek. Az összetartozás napján.

Körmendi Erzsébet

Megemlékezést rendezett Dunaújváros önkormányzata június 4-én délután az evangélikus templom kertjében álló trianoni emlékműnél a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

Az ünnepség egyik szónoka, Szemenyei István, a Rudas középiskola igazgatója azzal kezdte beszédét, hogy idézett az e napra vonatkozó törvényből. A Magyar Köztársaság Országgyűlése tisztelettel adózik mindazon emberek, közösségeik és azok vezetői, illetve az ő emlékük előtt, akik 1920. június 4., a magyar nemzet külső hatalmak által előidézett igazságtalan és méltánytalan szétszaggattatása után áldozatvállalásukkal és teljesítményükkel lehetővé tették, hogy e tragédiát követően a magyarság mind szellemi, mind gazdasági értelemben képes volt újra megerősödni, s képes volt túlélni az ezt követő újabb történelmi tragédiákat is.

Szemenyei igazságtalannak és elfogadhatatlannak nevezte az I. világháborút lezáró békediktátumot. Majd bemutatta Fodor Noémit, a Rudas 11. osztályos tanulóját, aki három éve érkezett Marosvásárhelyről Dunaújvárosba, tanulni, sportolni. Ő többek között Kosztolányi szavaival emlékezett szülőföldjére és hazájára: Az, hogy magyarul beszélek, gondolkodom, írok, életem legnagyobb eseményei közé tartozik...

A jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!