Orgovány Zoltán: összehangolt cselekvésre van szükség kábítószerügyben

2017. július 04., 18:30 szerző: Szabó Szabolcs
komment
A múlt heti rendkívüli közgyűlésen egyhangúan szavazták meg a képviselők a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DBKEF) létrehozását. A fórum három évre megválasztott elnökét, Orgovány Zoltán nyugalmazott rendőr alezredest kérdeztük.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A közgyűlés által is elfogadott ügyrend szerint a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum az alábbi célokat jelölte ki az önök számára: „a bűnelkövetések, a kábítószer-kereskedelem, illetve a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása, a bűnmegelőzés és a prevenció.” Sokszor hallhattunk, olvashattunk már a fentiekről, miben lehet hatékonyabb a most megalakult fórum?

- Hosszas egyeztetések előzték meg a fórum megalakulását, amely számos tényleges társadalmi problémára kíván reagálni. Ezek a problémák minden városlakót érintenek. Korábban is működött egy Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, ért is el eredményeket. Most egy összhangolt és hatékony rendszert akarunk felépíteni, amelyben szerepet kapnak az oktatási, a szociális, az egészségügyi szféra szereplői mellett azok a szervezetek is, amelyek szakértőként tudják kezelni ezeket a gondokat. A bűnmegelőzésnek és a prevenciónak kéz a kézben kell járnia. A kábítószerfogyasztás csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy a leginkább érintett fiatalokat és fiatal felnőtteket mentálisan megerősítsük, hogy nemet tudjanak mondani az illegális szerekre. Ehhez szükséges, hogy legyen választásuk a fiataloknak, legyenek céljaik, és értékteremtő feladatok mentén találják meg a mindennapi örömeiket. Fontos az is, hogy a szórakozóhelyeket is érdekelté tegyük abban, hogy „tiszta” diszkóként, klubként működjenek.

A fórum másik lába a bűnmegelőzés, itt milyen elképzelések mentén dolgoznak majd?

- Itt inkább az idősebb korosztályokat kell megszólítanunk, hogy elkerüljék az áldozattá válást. Most is van olyan újvárosi városrész, ahol alig akad vagyon egyéni bűncselekmény. Itt kiváló az együttműködés a polgárok, a rendőrség és a polgárőr szervezetek között. Ez minta lehet máshol is. A közgyűlés nyomatékosította, nem egy olyan újabb szervezetre van szükség, amely az íróasztalnak gyárt koncepciókat, jól hangzó terveket. A nyári hónapokban felkeressük a lehetséges partnereket, és egyeztetünk velük, az ősz elején pedig elkezdődhet a polgárok számára is látványos munka

Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense a június 26-ai, a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapján adott interjújában kiemelte: Magyarországon a „legfogyasztottabb” kábítószer a kannabisz, de 2010-ben megkezdődött az új pszichoaktív anyagok, az úgynevezett dizájnerdrogok térhódítása.

Mint mondta, ezek olcsón előállítható, könnyen beszerezhető szintetikus anyagok, ennek is volt tulajdonítható a gyors térhódításuk a fogyasztók körében.

Kiemelte: a dizájnerdrogokkal szembeni küzdelemben a 2012-ben bevezetett úgynevezett C-listát, amely rögzíti az új pszichoaktív anyagokat. Megjegyezte: ugyan a dizájnerdrogoknak hazánkban már szűkül a piacuk, de még mindig jóval olcsóbbak, mint például az alkohol, főleg a fiatalok és a szegényebbek a veszélyeztetettek. Csákó Ibolya szólt arról is, hogy nyáron rendszerint emelkedik a fogyasztók és lefoglalások száma. Megjegyezte: a rendészeti szervek csak a piacra kerülő kábítószer egy százalékát tudják lefoglalni.

Szabó Szabolcs

2017. július 04., 18:30 szerző: Szabó Szabolcs

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...