Hírek

2015.10.20. 17:55

Tudtuk, hogy az ősz esős, de ennyire?!

Dunaújváros – Az őszi eső sosem kellemes – de most mintha még a kellemetlennél is több lenne belőle!

Pekarek János

A mezőgazdaság mint olyan: megszűnt... Legalábbis átmenetileg, tudtuk meg Márkli Jánostól, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjétől. A mezőgazdasági munkák átmeneti megszűnésének oka pedig ugyanaz, ami miatt a városi ember is szitkozódik, mihelyt kilép az utcára: az eső! A napok, hetek óta, éjjelnappal, szinte egyfolytában, hol kisebb, hol nagyobb mértékben csepergő, eső, szakadó, zuhogó eső. Márkli mérései szerint az elmúlt tíz napban legalább 130-140 milliméternyi eső esett átlagban a városban és környékén. El lehet képzelni: ez minimum 13-14 centi vízréteget jelent minden egyes négyzetcentiméteren...

Úgyhogy nem lehet csodálkozni azon, hogy a mező- gazdasági munkák egyszerűen leálltak. Megszűntek. Hiszen nem lehet rámenni a földekre, gyalog sem, nem hogy gépekkel! Így tehát leállt a kukoricatörés, nincs talajelőkészítés, késik a vetés.

– Hát hallod... – mondta Márkli a telefonba, – nemrég még arról beszéltünk, hogy milyen jól jönne egy kis eső, ami megkönnyítené a vetést, a talajelőkészítést, és nem ártana sokat a betakarításnál. Most jött eső... No, de ennyi?!

Hétfőn, mintegy kísérletképpen, az időjárással és a tapasztalattal dacolva kiküldték a földekre a kukorica-kombájnokat. Az eredmény: még a szállító járműveket is úgy kellett kivontatni a sárból! Erre jött még kedden délig legalább húsz milliméternyi eső... A mezőgazdászok nem csak itt, a mi környékünkön, hanem országszerte sem tudják megbecsülni, hogy mikor mehetnek ki a földekre, mikor folytathatják a felibe-harmadába maradt őszi munkákat. Sok napsütés és erős szél kellene ahhoz, hogy terhelhetővé száradjon a föld. S akkor is, ha mondjuk, ma megjön ez az idő, legalább egy-két hét kell ahhoz, hogy a kellő kiszáradás bekövetkezzen. Úgyhogy egyelőre annak a jó hírnek örvendenek a földművelők, hogy az őszi árpa szépen kikelt. Rendben van a káposztarepce is, szinte már túlfejlett, azzal már nemigen lehet gond, legalábbis most, az ősszel. De hogy mi lesz a kukorica betakarításával, a búza vetésével (amire legalább október 25-ig sort kellett volna keríteni, ez pedig reménytelen, tehát már most meg lehet mondani, hogy jövőre nem lesz rekordtermés búzából...), valamint az őszi mélyszántással és műtrágyázással, azt senki nem tudja megmondani. Ennél azért egyértelműbb a helyzet a dunaújvárosi partvédelmiseknél.

A város alatti löszfalak figyelésével, a keletkező rétegvizek kezelésével és elvezetésével megbízott szervezet vezetője, Tóth Ferenc kedden azt mondta lapunknak: a kutak, árkok és szivattyúk rendben működnek, az ilyen esős időszakok után általában egy-két hónappal jelennek meg magas víz- állások a figyelőkutakban. A város partvédelmi rendszerét semmi sem veszélyezteti. Munkatársai legfeljebb azért bosszankodnak, mert nem tudnak kültéri munkát végezni az eső miatt. Legutóbb hétfőn járták végig a partszakaszt, de nem találtak omlásra vagy változásra utaló jelet.

Mindeközben a Duna vízszintjén sem látszik nagymértékű változás. Igaz, a nagy folyam magasságát már nem a mínusz tartományokban mérik, mint a korábbi hetekben oly sokszor, de a városunknál kedden reggel mért 44 centiméteres szint sem mondható komolynak. Eső ide vagy oda, a szakemberek előrejelzése szerint a következő napokban reggelente 36, 39, 48, 48, 41, 36 centimétert mutat majd a mérce...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!