Hírek

2017.06.14. 20:20

Túl a lőtérfejlesztésen - Sajtótájékoztató Dunaújvárosban

DUNAÚJVÁROS - Az utóbbi időben látványos, és jelentős fejlesztésen ment keresztül a dunaújvárosi lőtér. Ezt bejárással egybekötött sajtótájékoztatón jelentették és mutatták be tegnap.

Balla Tibor

Gazda Gábor, a Dunaújvárosi Lövész SE versenyigazgatója a tájékoztató elején felidézte a múltat, amikor a lőtéren térdig érő gaz volt, és egy üzemképtelen épület. Aztán a meglévő négy emberhez jöttek további tagok, és száznyolcvan fokos fordulatot vettek a dolgok, elhatározták, hogy fejleszteni fogják, csinálnak valami újat, valami jót. Példaként a debreceni lőtér állt előttük, amely nagyon magas színvonalon működött, világversenyek megrendezésére is alkalmas volt.

Első körben az épületet annyira rendbehozták, hogy már sportolni lehetett, bár még voltak hiányosságok, még nem minden pálya működött, a versenyzők és a vendégek fogadására még semmiképpen nem volt alkalmas, hiszen még illemhely sem volt. Szépen lassan újultak meg a dolgok, a tavalyi évben viszont támogatóknak köszönhetően egy komoly lökést kapott a felújítás. Ma már van megfelelő fogadóhelység, felújították a fegyverszobát, két új mosdóhelyiség, büfé is elkészült, no meg a pályák tekintetében is komoly változás történt.

Gazda Gábor (j), a Dunaújvárosi Lövész SE versenyigazgatója körbevezette Izsák Máté bizottsági elnököt a lőtéren
Fotó: Ady Géza

Korábban a világon legnépszerűbb sportra, a szituációs lövészetre nem volt lehetőség Dunaújvárosban. Két éve megépítették az első öt pályát, és azt tapasztalták, hogy elképesztő mennyiségben jelentkeztek a sportolók. Az öt pálya éppen elegendő volt arra, hogy magyar versenyeket rendezzenek, de a nemzetközihez már kevésnek bizonyult. Tavaly decemberben nekilódultak, és megépítettek még két szituációs dombot, és befejezték a szükséges felújításokat május végére.

Ezeknek az átalakításoknak jelentős szerepük van a környéken élők számára is, hiszen nemcsak lövészeti, hanem hangelnyelő szerepe is van. Saját költségükön zajszint-mérést végeztettek, és lényegében a Béke városrész felől nem tudtak hangot mérni. Ugyancsak örömhír, hogy biztonságosabb is lett a lőtér. Minden új pályánál kijelölt igazságügyi szakértő veszi át a lőteret. Elkészült a teljes dokumentáció a kilövési szakvéleményekkel együtt, átnézték a belső és a külső pályákat is egyaránt, és mindent rendben találtak.

A hét végén már nemzetközi versenyt rendeztek a lőtéren. Ma Magyarországon ez az egyik legbiztonságosabb, és a legjobb lőtér, csak méretében marad el a debrecenitől. Izsák Máté, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke elmondta, látszik, hogy gondos gazdája van a dunaújvárosi lőtérnek, és az önkormányzat lehetőségeihez képest minden támogatást megad számukra.

A dunaújvárosi lőtér átépítése után kijelölt igazságügyi szakértő vizsgálta meg a lőtér teljes területét, méréseket végzett, szakvéleményeket gyűjtött be, és mindent rendben talált. A szakértői engedélyhez a pályák mellett hatméteres biztonsági fal szükséges. A Dunaújvárosi Lövész SE tízméteresre építette ezt a falat, amelybe harminc centiméter mélyen tud behatolni a lövedék.

Ráadásul a pályák az út szintje alatt is vannak, tehát még mélyebben a lakóházakhoz, az úthoz képest. A lőtérről lényegében lehetetlen kilőni. Mindemellett a versenyek során a versenyzők mögött versenybíró áll, aki, ha azt tapasztalja, hogy a versenyző a biztonsági szint fölé emeli a kezét, azonnal megállítja, kitáraztatja a fegyverét, és kizárja a versenyből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!