Hírek

2013.02.25. 17:48

Túra a virtuális múzeumban

Dunaújváros - Régi tárgyakból, fotókból épít alternatív várostörténeti gyűjteményt a József Attila Könyvtár. A virtuális múzeum már üzemel és várja a további gyűjtők csatlakozását.

Szabó Szabolcs

Az első csuklós buszok 1963 nyarán kezdtek közlekedni a városban. Mindezt a tudást nem egy helytörténeti kiadványból szereztük, hanem két kattintás árán zsebeltük be a József Attila Könyvtár virtuális múzeumának képtárából. Az első csuklós buszt egy, a kis Vasmű utat (be)mutató '63-as képes lap meg is örökítette az utókornak.

A városi múzeum hivatalos honlapján, a jakd.hu oldalon elérhető képtár-gyűjteményében megannyi várostörténeti kincs, apró mozaik várja felfedezőit és mint megtudtuk, gyarapítóit is.

Régi képek, tárgyak a város történetéből a virtuális múzeumban

Dunaújváros várossá nyilvánításának hatvanadik évfordulójára a könyvtár, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kiadott egy sajtótörténeti gyűjtést Dunapentele, Sztálinváros a korabeli sajtó tükrében 1951 címmel. A kötet megszületéséhez rengeteg segítséget nyújtott Békési György gyűjtő. A közös munka során pedig felmerült az ötlet, hogy más, muzeális értékkel nem bíró, ám a várostörténethez kapcsolódó tárgyakat, ereklyéket is érdemes lenne összegyűjteni és bemutatni az érdeklődőknek - vázolja fel a tavalyi őszi könyvtári napokon induló virtuális képes múzeum születéstörténetét Katona Zsuzsa, a József Attila Könyvtár igazgatója, aki az eddigi gyűjtőmunkát kiterjesztené.

- A jelenleg látható anyag főként néhány lelkes gyűjtők, olvasók és kollégáink munkájának eredményeként jött össze, ám szeretnénk, hogy e múzeum folyamatosan bővüljön. Ezúton is arra kérünk mindenkit, akinek van olyan   emléktárgya, érme, jelvénye, vagy bármilyen érdekes tárgya,   amely kapcsolódik városunk, gyáraink, intézményeink  és a városlakók mindennapi életéhez, az ossza meg velünk.  A könyvtárba behozott tárgyakat a munkatársaink lefotózzák, dokumentálják és elhelyezik az eddigi katalógusrendszerben. A másik út, hogy a tárgyak, fotók tulajdonosai maguk készítenek egy jó minőségű képet, ami hozzánk eljuttatva bekerülhet a virtuális múzeum képtárába - mondja az intézmény vezetője.

Hogy mi található jelenleg e múzeumba? Szinte minden. A város egykori szálláshelyeinek bőrönd- és hotelcímkéi mellett Sztálinváros vívmányait propagáló gyufás skatulyákig temérdek érdekesség. A jelenleg ötszáz tárgyat, relikviát bemutató múzeum mellett egy több ezer régi képet felvonultató tematikailag (is) csoportokba szedett képtár is látható, böngészhető.   Mindössze két kattintás és bárki jegyet válthat a könyvtár virtuális múzeumába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!