Hírek

2013.03.24. 19:45

Türelmetlenek a gazdák!

Dunaújváros - Tavaszi munkatorlódásra számítanak a mezőgazdászok, mivel még hozzá sem tudtak kezdeni a talajelőkészítéshez, a műtrágyázáshoz.

Pekarek János

Szokásos tavaszi mezőgazdasági helyzetjelentésünk ezúttal rövidebb, mint bármikor: még nincsenek tavaszi mezőgazdasági munkák. Sár van, hideg van. A gazdák persze idegesek.

A talaj felső része telítve van vízzel, néhol a belvíz is megjelent, úgyhogy a mezőgazdászok egyelőre csak az előkészületekkel végezhettek, a tényleges munkába még bele se fogtak, s ezért máris türelmetlenek.

Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője érdeklődésünkre megjegyezte: ősz óta több csapadék esett, mint az előző két évben összesen.  Ilyen szélsőséges évek vannak mögöttünk - említette az ágazatvezető. Amúgy, indulásnak jól néz ki a határ, a növények sikeresen átteleltek, akár jó termés is lehet.

Munkagépet szerelnek a Pentele Mezőgazdasági Zrt. telepén (Fotó: Lázár Zsolt)

Tavaly ilyenkor már végeztünk a simítózással és nagyrészt a műtrágyázással is - elevenítette fel az elmúlt évi tavaszt Márkli János, a Pentele Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.
- Most még ki se tudtunk mozdulni a határba! Míg az elmúlt két évben a szárazságra panaszkodtunk, arra, hogy kőkemény a talaj, alig lehet megdolgozni, addig az idén van csapadék bőven: a sáros, laza talaj nem is bírja el a munkagépeket. Így csak az előkészítő, gépállomási munkákkal végeztünk.

Ősz óta 250 milliméternyi csapadék esett a környéken, mondta Márkli János. Több, mint az előző két évben összesen. Manapság ilyen szélsőségek jellemzik az időjárást, és a mezőgazdászok munkáját, jegyezte meg az ágazatvezető. A talaj felső része teljesen telítve van, néhol már megjelent a belvíz is a földeken. Emiatt még se a talajelőkészítésbe, se a műtrágyázásba nem tudtak belefogni. Ez önmagában most még nem túl nagy baj  de később mindent egyszerre kell(ene) majd megcsinálni.

Ami egyáltalán nem hiányzik a növénytermesztőknek, az a tavaszi fagy! Márkli szerint a tél jól sikerült számukra, az ősszel elvetett növények szépen megerősödtek, például a káposztarepce is jól telelt, amit viszont tavaly egyszerűen ki kellett szántani: olyan katasztrofális állapotban volt, hogy nem érte meg a további törődést, munkát. A gabonafélék is sikeresen átvészelték a telet, nedvesség most igazán bőven van, tehát elmondható, hogy indulási helyzetnek jó állapotban van, jól néz ki a határ. Ebből jó termés, sikeres év is kerekedhet, mondta az ágazatvezető, bár az is igaz, hogy (amint azt a gazdák szokták fogalmazni) még sokat fognak kint aludni a növények.

De mezőgazdász természetesen sohasem lehet teljesen elégedett! Mivel a jövő hétre is ilyen bolond időt jelez előre a meteorológia, szinte biztosnak tűnik, hogy húsvét előtt nem foghatnak bele a sürgető feladatokba. Vagyis áprilisban hihetetlen munkacsúcsra kell felkészülniük! Hiszen abban a hónapban már vetni kellene  még ha tízfokos talajhőmérséklet alatt nem érdemes kísérletezni ezzel. Ám, ha még tovább tart a szeszélyes, hideg idő, ha hajnalonta fagyni fog, akkor viszont komoly lemaradásba kerülhetnek a gazdák, jegyezte meg Márkli János. Ez esetben pedig hiába a viszonylag biztató kezdet, a régóta hiányolt sok nedvesség: folytatódnak a szélsőséges évek idén is.

Aligha van az időjárásnak jobban kiszolgáltatott termelő ágazat, mint a mezőgazdaság. Abban is elsősorban a növénytermesztés. Így  tehát minden elméleti, akadémikusnak tűnő fejtegetés helyett mindig a gazdák tapasztalják meg első kézből a természeti, éghajlati változásokat. Amit a tudósok számításaik alapján már évtizede mondanak, íme, megérkezett...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!