Hírek

2013.10.29. 08:31

Túszejtés Dunaújvárosban - Elfogták az apát

Dunaújváros - Viszonylag szerencsés kimenetelű túszdráma zajlott le kedden délelőtt a Szórád Márton úton.

Pekarek János

Városunk ismét bekerült az országos hírekbe - ezúttal azonban kevéssé dicsőséges alkalomból.

A Szórád Márton 42. számú társasház (a helyi köznyelvben: a zöld rendelő felől a második győri panelből épült ház) harmadik emeletén, a Technikum felé néző oldalon, a Bánki középiskola felőli sarokban lévő lakásban (ennek később jelentősége lesz), egy fiatal férfi családi veszekedés után súlyosan bántalmazta élettársát, majd (helyszínen szerzett értesüléseink szerint) késsel fenyegetve a nőt kizavarta őt a lakásból. Az élettársnő melegítőnadrágban, pólóban, lábán zokniban, cipő nélkül menekült el, kényszerűen hátrahagyva a lakásban tíz hónapos, élettársával közös gyereküket, egy kislányt. Úgy tudjuk, a gyenge fizikumú élettársnő orra több helyen eltörött a bántalmazástól.

Ezután nagy erőkkel vonult a helyszínre a rendőrség - ám a bántalmazó bezárkózott a lakásba, és az egész ház felrobbantásával fenyegetőzött. Ezért a helyi rendőrség értesítette a Terrorelhárító Központot (TEK), és a gázszolgáltató szakembereivel elzáratta az épület gázellátó rendszerét.

Így nem vált szükségessé a két lépcsőházas, tízemeletes épület lakóinak evakuálása.

A rendőrség kétszeres kordonnal, minden oldalról körülvette a házat, még a mellette lévő út jobboldali sávjából is elterelték a forgalmat.

F. Attila harmincéves, többszörösen büntetett előéletű, szomszédai szerint súlyosan szenvedélybeteg dunaújvárosi lakos a Szórád Márton út 42. számú épület harmadik emeletén lévő lakásában kedden reggel összeveszett élettársával, akit súlyosan bántalmazott (eltörte az orrát), majd híreink szerint késsel fenyegetve őt kizavarta a lakásból. A nő cipő nélkül menekült el otthonról: tízhónapos, F-el közös leánygyermeküket kényszerűen a lakásban hagyva. A férfi, akitől sokan régóta rettegtek a házban és a környéken, ezután bezárkózott a lakásba, és a kiérkező rendőröknek azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az egész épületet.

A rendőrök ezért körbevették a házat, az energiaszolgáltató szakembereivel lezárattók a gázvezetékeket, egyben értesítették a Terrorelhárító Szolgálatot (TEK) a túszejtésről. Ezeket a helyzeteket ugyanis a terrorelhárítók oldhatják csak meg.

Míg a TEK emberei megérkeztek, a helyi rendőrök (akik között ott láttuk a helyszínen Nagy Zoltán ezredest, dunaújvárosi rendőrkapitányt is) előkerítették F. több barátját, ismerősét, egy szomszéd szerint a testvérét is, visszahozták a helyszínre az orvosi ellátásban részesült élettársnőjét, hátha segíthetnek a helyzet megoldásában.

Amikor több SUV kategóriájú gépkocsival és mikrobusszal megérkezett a terrorelhárító szolgálat (alig húsz perccel azután, hogy a helyi és megyei rendőrök körbevették az épületet), különféle egyenruhákba és civilbe öltözött, de golyóálló mellényekbe és speciális felszerelésekbe öltözött szakemberei félelmetes arzenált vonultattak fel.

Egy mesterlövész a megfigyelőjével felhurcolkodott az út másik oldalán álló pirosfalú, négyemeletes társasház tetejére, ahonnan a győri panel harmadik emeletének északi sarkában lévő lakás fehér redőnnyel lezárt ablakait szemmel tarthatták. Az épület tetején alpinista szereléssel ellátott, csuklyás emberek helyezkedtek el. Gázálarcos, rohamsisakos, géppisztolyos, pajzsos, legalább háromféle ajtó- és falbontó szerszámmal felszerelt rohamosztagok álltak készenlétben a ház környékén.

Természetesen az örökkön örökké kíváncsi helybéliek sem maradhattak el: kilenc órától fél tizenkettőig, a túszdráma kibontakozásától annak megoldásáig tekintélyes tömeg gyűlt össze minden lehetséges nézőpontból.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az idegharcot a rendőrök nyerték meg.

Mégpedig fölényesen. Amikor a TEK emberei a kellő előkészítés után behatoltak a Szórád 42. számú házba, F. Attila nem a lakásában, hanem a lépcsőházban tartózkodott. Ellenállás nélkül megadta magát. Még a helyszínen megbilincselték, majd súlyos testi sértés megalapozott gyanújával kihallgatták, és bűnügyi őrizetbe vették.

A tízhónapos kislányt, mint fotónkon is látható, egy rendőrnő hozta ki a házból sértetlenül. A gyereket anyja és egy rokona hazavitte.

F-ről a környékbeliek azt mondták, hogy gyakran agresszív volt. Ismerősei, akik lakásán sűrűn felkeresték, ugyancsak sokakban keltettek félelmet. A túszejtő a családjából származó információink szerint fiatal kora ellenére már nyolc évet töltött börtönben. Súlyosan szenvedélybeteg, alkoholproblémával is küzd. Szomszédai szerint nem a keddi volt az első családi veszekedés közte és élettársa között, ami tettlegességgel végződött.

Miután a gyereket kihozták az épületből, apját pedig elkezdték kihallgatni a rendőrök, a terrorelhárítók megkezdték levonulásukat a helyszínről. Ez sem volt kevésbé látványos, mint érkezésük, mivel sietős jöttükkor több különböző irányból foglalták el helyeiket, a távozáskor viszont kényelmesen, alaposan pakolták össze a felszerelést. Hihetetlen arzenált vehetett szemügyre az érdeklődő közönség. Vélhetően tanulságos következtetésekre ad alkalmat ez a harci technika.

 

 

 

 


Nagyobb térképre váltás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!