Hírek

2017.03.12. 10:10

Ahol nincs jogszabály, ott tilos égetni!

Dunaújváros - Ahol nincsen égetésről szóló önkormányzati rendelet, ott tilos égetni - ahol van, ott be kell tartani!

Pekarek János

Konferenciát rendeztek a közelmúltban Székesfehérváron a katasztrófavédők annak érdekében, hogy csökkenjen a szabadtéri tűzesetek idén eddig az átlagnál nagyobb száma, és a mindenképpen indokolt égetések a jogszabályoknak megfelelően történjenek.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei az önkormányzatok, az önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesületek, a mezőgazdasági vállalkozások és a természetvédelmi területek kezelőit, erdőgazdálkodókat, a vízügyi igazgatóság és a horgászegyesületek képviselőit hívták meg, elsősorban a megyeszékhely környékéről.

A tanulságok azonban általánosak. A 2017 első hónapjaiban jelentősen megemelkedett szabadtéri tűzesetek oka elsősorban a száraz aljnövényzet és növényi hulladék, ami (különösen csapadékmentes időszakokban) nagyon könnyen meggyulladhat: elég egy kis gondatlanság, oda nem figyelés.

Az idén nagyon sok gondjuk volt a tűzoltóknak szabadtéri tüzekkel! Képünk illusztráció
Fotó: Zsedrovits Enikő

Nem véletlen, hogy a közelmúltban országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el: az erdőkben még a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos tüzet gyújtani, és ez a tilalom érvényes az erdők határától számított kétszáz méteren belül is! (ennek ellenére előfordul, hogy a kiskertekben keletkezett zöldhulladékot az erdőszéleken égetik el...)

Mindent elárul, hogy a keletkezett szabadtéri tűzesetek kilencvenkilenc százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza! Ezen esetek többségében is a kerttulajdonosok, mezőgazdasági kisvállalkozók követnek el hibákat.

A legfontosabb, hogy mindig be kell tartani a szabadtéri égetések szabályait - s ahol nincsen erről szóló önkormányzati rendelet vagy más jogszabály: ott tilos égetni!

A másik alapszabály, hogy szabadtéren gyújtott tüzet soha nem szabad őrizetlenül hagyni, és tűzoltó eszköz mindig legyen a közelben!

A tűzhasználat befejezésével a tüzet el kell oltani, a parázslást meg kell szüntetni!



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!