Hírek

2015.05.05. 18:33

Szent Flórián tiszteletére koszorúztak a tűzoltók

Dunaújváros - A hagyományok szerint Szent Flórián napja, május 4-e alkalmából megkoszorúzták a szent szobrát.

Pekarek János

Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából kedden délután a hagyományos ünnepség alkalmával megkoszorúzták a szent szobrát a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltóság Papírgyári úti laktanyájában.

A rendezvényen Orosz Csaba tűzoltó alezredes, parancsnok helyezte el a koszorút társai nevében is.

Az ünnepségen részt vett a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Alapítvány elnöke, Udvardi Sándor, a most zajló Közbiztonsági Hónap koordinátora, Szőke István, és a városkörnyék önkéntes tűzoltóságainak több képviselője is.

A koszorúzáshoz a hivatásos tűzoltóság tagja és az önkéntes tűzoltók együttesen álltak díszsorfalat.

Szent Flórián az egyik ókori római császár, Diocletianus katonája volt. Legendája szerint Florianus a III. században született a mai Felső-Ausztria területén. Caecia erőd parancsnokaként megfékezett egy, az erődben tomboló tűzvészt.

Orosz Csaba parancsnok elhelyezi a tűzoltók koszorúját a laktanyában védőszentjük szobránál. A háttérben Udvardi Sándor (balra) és Szőke István, a közbiztonsági alapítvány képviseletében
Fotó: Ady Géza

Florianus katonái, akiket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, parancsnokuk emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűzvész elmúltát, és megszületett a hős legendája, összekapcsolva a keresztényüldözésekkel.  Mivel Florianus maga is kereszténynek vallotta magát, 304. május 4-én az Enns folyóba vetették, nyakában egy malomkővel. Sírjánál, ami fölött már a 4. században oltárt emeltek, számos csoda történt. A tűzoltók mellett főleg a tüzes mesterségek: a kovácsok, kéményseprők, pékek választották védnöküknek. Az ünnepnap alkalmából állománygyűlést is rendeztek a városi tűzoltólaktanyában, ahol Orosz Csaba parancsnok emlékeztetett a helyi tűzoltók eredményeire, helytállására. Megemlítette a laktanya közeltmúltbeli felújítását is, amely méltó körülményeket teremtett az állománynak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!