Hírek

2015.05.19. 14:47

Ugratós kérdések, javaslatok Rácalmáson - A fiatalok szerint nagyon kicsi lenne a kosárpálya méretű görplacc

Rácalmás - Az önkormányzat vezetői görpályát építenének. A fiatalok elmondták az igényeiket a hétfői fórumon, és végül abban maradtak, hogy folytatják az egyeztetést.

Körmendi Erzsébet

Rácalmási és dunaújvárosi fiatalok is sereglettek a művelődési házba hétfőn este, mert felettébb érdekelte őket, milyen görpályát szeretne építtetni Rácalmás önkormányzata, elsősorban a helybéli fiataloknak. Hamar kiderült a hozzászólásokból, hogy a Római víztoronynál lévő pálya elavult, a nagyvenyimit sem tartják túl jónak, úgyhogy a térségben nincs igazán olyan pálya, amely megfelelő lenne számukra.

- Az önkormányzat legfeljebb húszmillió forintot tud áldozni erre a képviselő-testület döntése alapján. A leendő sportcsarnok mellett, a művelődési ház szomszédságában biztosítanánk egy kosárlabda méretű területet. Mobil elemekben gondolkodtunk, mert ha nem lesz megfelelő a kihasználtság, akkor elbontjuk az ugratókat, és kosárpályaként hasznosítjuk a lebetonozott részt. Mindenképpen azt szeretnénk, ha ti, rácalmás fiataljai állítanátok mondanátok el, milyen eszközök kellenek nektek, hogy olyan legyen a pálya, amilyet szeretnétek - hangsúlyozta Schrick István polgármester a bevezetőjében a hétfő esti fórumon.

Schrick István tájékoztatta a fiatalokat a lehetőségekről. A háttérben Horváth György szakértő. Fotó: Ady Géza

A folytatásban egy kivitelező cég szakembere, Horváth György mutatott be általuk megépített pályákat, igyekezett megtudni, milyen elemekre tartanak igényt a fiatalok a legtöbb görpályán induló, érkező és megforduló objektumok vannak, továbbá a pálya egészét borító betonnak is speciálisnak, tökéletesen simának kell lennie, különben elvész a görélmény.

Mendi Zoltán a dunaújvárosi extrém sportegyesület vezetője.

A hozzászólásokból egyértelművé vált: a fiatalok ennek a kicsi pályának a megépítését értelmetlennek tartják. Mendi Zoltán, a dunaújvárosi Dstreet Extrém Sportegyesület képviselője együttműködést ajánlott az önkormányzatnak, közös pályázatokkal. Viszont szeretnék ahogyan a rácalmási gördeszkások, görkorcsolyázók is , ha versenyeket, nagyobb rendezvényeket tarthatnának a megépítendő pályán. Ilyen feltételekkel viszont nem lenne szerencsés a városközpontba tenni ezt a jelentős zajforrást, továbbá mint a polgármester válaszából megtudták a művelődési háznál a kosárpályánál nagyobb területet nem tudnak erre a célra szánni. Valamint meg kell vizsgálni azt is, hogy a nagyobb, a fiatalok igényeit maximálisan kiszolgáló pálya létrehozása mennyibe kerülne betonozással és az eszközökkel együtt.

Dzsugán Ákos a rácalmási fiatalok egyik képviselője.

Egyre több lett a kérdéjel, ahogy a beszélgetés haladt előre a fórumon... Végül a polgármester konstruktív javaslata után a fiatalok képviselőket választottak maguk közül, akik segítenek az eszközök kiválasztásában, a költségek optimalizálásában: Dzsugán Ákos, Bélavári András, Köller János, Tarjáni Marcell, Mendi Zoltán lesz a kivitelező szakemberének a segítségére ebben. Az önkormányzat vezetői pedig újragondolják az alapokat, próbálnak a nagyobb pályának megfelelő területet találni, akár a városon kívül, például a 6-os út túloldalán, amit az extrém sportot űzők is jó megoldásnak tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!