Hírek

2016.10.28. 20:50

Ügyeljenek arra, hogy a mécses ne lobbantson lángra semmit - A gyertyát a temetőben a szél, otthon pedig a huzat eldöntheti

Dunaújváros - A hagyományoknak, szokásoknak megfelelően mindenszentek és halottak napján gyertyát, mécsest gyújtunk a temetőben és otthon is, emellett egyre jobban terjed a halloweeni töklámpás is.

Németh András

A tűzvédelmi szabályok betartásával megelőzhetjük a tragédiát, a tűzkárt.

Az égő gyertya komoly veszélyt hordoz magában. A lángja, magas hőmérsékletéből adódóan képes meggyújtani a környezetében lévő éghető anyagokat. Szomorú statisztika, hogy az ünnepek időszakában megemelkedik az otthonokat pusztító tűzesetek száma. A következő egyszerű előírások alkalmazásával valóban csak a megbékélésre kell koncentrálnunk az emlékezés óráiban.

A tűzvédelmi szabályok betartásával megelőzhetjük a tűzkárt
Fotó: Zs. E.

A gyertyát a temetőben a szél, otthon pedig a huzat eldöntheti. Fontos, hogy ilyen esetben a láng ne érjen el semmilyen éghető anyagot, például koszorút, asztalterítőt.

Minden esetben legyen hőálló alátét a gyertya alatt. A legjobb megoldás, ha feldőlés esetén a láng nem éri el az alátét szélét, ebben az esetben megfelelő a vízszintes irányban szükséges biztonsági távolság. A gyertya felett szintén nem lehet éghető anyag, például függöny. Gondoljunk arra is, hogy nyitott ablak esetén a huzat a láng fölé fújhatja a textíliát, éppen ezért ne rakjunk gyertyát ablakba, párkányra. Soha ne hagyjuk teljesen leégni a gyertyát, ne várjuk meg, amíg az összes viasz elfogy, mivel az átforrósodott mécsestartó is tüzet okozhat. A művirágból, szárított virágból készített koszorú, csokor tűzveszélyes.

Nagyon fontos szabály, hogy az égő gyertyát, mécsest, valamint halloween alkalmából készített töklámpást soha ne hagyjuk őrizetlenül otthonunkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!