Hírek

2015.07.29. 16:17

Őszre rágcsálómentes lesz a város

Dunaújváros - Rendszeresen érkeznek panaszok arról, hogy rágcsálókat: főleg patkányt láttak. De a helyzet egyre jobb!

Pekarek János

Dunaújváros más településekhez képest nagyon jól áll, ami a rágcsálóirtást illeti! - mondja Csabina Elek, a Roxin Group Kft. egészségügyi gázmestere. Az egészségügyi kártevőirtással foglalkozó cég másfél éve vette át a feladatot városunkban, s minden felmérés szerint úgy látszik, hogy őszre rágcsálómentesnek nevezhetjük a várost!

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy soha, egyetlen rágcsáló (patkány és egér) nem lesz mifelénk. A mentesség annyit jelent, hogy a lakosság számához viszonyítva mintegy 2 (kettő) százalékos a kártevők aránya. A városban korábban a fertőzött gócpontokban volt egyedi irtás. Ez azonban nem bizonyult alkalmasnak a rágcsálók populációjának visszaszorítására. Most azonban általános beavatkozásról van szó, a területen elszaporodott rágcsálók számának megfelelően.

Érdekes, bár valószínűleg nem túl népszerű igazságokra is felhívta a figyelmünket Csabina Elek. Eszerint ahol patkányok vannak jelen, ott szinte kizárt, hogy rókával, kóbor macskával, kutyával, sőt: medvével találkozzunk. Bár a medve nem fenyeget mifelénk, de például sünökkel sem kell számolnunk - márpedig az oly kedves mesefigura, a sündisznó rendkívüli kullancs- és veszettségterjesztő, sőt, más betegségek kórokozóit is magán hordozhatja.

Mivel hazánk a Kárpát-medencében fekszik, völgyszerű természeti képződményben, ez a rágcsálók természetes vonulási útvonalává teszi az országot. A kolóniában élő rágcsálók időszakonként és hullámszerűen szinte bárhol elszaporodhatnak. Márpedig, ha belegondolunk, mondja a rágcsálóirtó, mi magunk teremtünk közel ideális életfeltételeket a számukra. Hiszen parkjaink és csatornáink nagyszerű otthonaik, közlekedési útvonalaik lehetnek. Az utcára kitett kukák, különösen a hagyományos, műanyagfedelű típusok pedig kényelmes táplálékforrást biztosítanak. A rendkívül életképes rágcsálók pedig hamar megtanulják, hogyan hasznosítsák ezeket a lehetőségeket. Mondjuk egy betört szellőzőjű, évek óta senki által nem látogatott pincében...

Városunkban elsősorban az elhagyatott zöld rendelőintézet számít veszélyeztetett területnek. Itt a cég munkatársai az átlagnál legalább hatvan százalékkal több földfelszíni méregládát tesznek ki, és kétszer annyi ellenőrzést is tartanak, mint a város más részein. Korábban a Piac tér környéke, illetve a Május 1. utca vidéke számított veszélyeztetettnek: ezeken a helyeken már sikerrel folytatták le az irtást. Csak arra kell ügyelni, amire majd ősztől a város más részein is: hogy állandóan ellenőrzés alatt tartsák a helyzetet, ne szaporodjanak el ismét a rágcsálók.

Igaz, az évek óta elhagyatott zöld rendelővel is könnyebben és hamarabb végeznének, ha bejuthatnának a rágcsálóirtók a magántulajdonban lévő épületbe. A terület önkormányzati képviselője most ezen dolgozik - reméljük, sikerrel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!