Hírek

2013.11.05. 18:20

Új doktornő a faluban

Mezőfalva - Új orvos és új asszisztens az I. körzetben. Az első napon közel hatvan embert láttak el. Volt, aki csak kíváncsiságból jött, de őt is szívesen látták!

Horváth László

Hétfőtől teljesen új személyi felállással fogadja betegeit Mezőfalván az I. körzet. A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Infektológiai Osztályáról érkező dr. Prajda-Pop Ramona és eddig szintén a városban dolgozó asszisztens Antalné Molnár Andrea most már egy csapatot alkot. A nyáron megüresedett körzetbe, mivel mindketten mezőfalviak, úgy is mondhatjuk: hazaérkeztek.

A hétfői, első rendelési nap végén kerestük meg a doktornőt és asszisztensét, hogy megtudjuk, melyek voltak az első nap benyomásai?

- Mi a vonzó a háziorvosi állásban? Mi volt a motiváció?

- Elsősorban a családi környezet közelsége, hiszen így sokkal többet fordíthatok rájuk. Másodsorban a munkám eredményét jobban látom. Ahol eddig dolgoztam gyógyulás vagy egyéb ok miatt elment a beteg, és nem láttuk többet. Itt közvetlenebb és szorosabb kapcsolat alakulhat ki orvos és beteg között mondta Prajda-Pop Ramona.

Dr. Prajda-Pop Ramona (balra) és asszisztense Antalné Molnár Andrea a rendelőben (Fotó: Horváth László)


- Mennyivel másabb ez a feladat, mint amit eddig végzett? Kihívás?

- Mindenképpen kihívás és egészen más. Szakmailag tágabb a betegkör. Természetesen az infektológiai osztályon is sokféle betegséget kezeltünk, nem csak fertőzőeket. Az adminisztrációs terhet viszont már megtapasztaltuk! A fertőző betegségeknél szerzett gyakorlat viszont előny is lehet, mivel a háziorvosi körzetekben a megítélésem szerint ötven százalékban fertőző betegségekkel jelentkeznek az emberek.

- Hogyan fogadták?

- Az emberek örömmel és kíváncsisággal fordultak felém. Közel 60 fő kapott ellátást az első rendelési napon, ami erős napnak számít. Érzésünk szerint volt, aki csak azért kopogtatott be receptért, hogy megismerje az új orvost és asszisztenst.

- Mennyire számít önnek, hogy olyan asszisztenst tudhat maga mellett, akinek nagy tapasztalata van a körzeti betegellátásban? 

- Nagyon örültem Andreának! Sok dicséretet kapott, amikor tájékozódtam személye felől. Igyekszünk kialakítani a saját házirendünket és munkakapcsolatunkat. Mindketten fiatalok vagyunk, ami érzésem szerint sok előnyt jelent az összecsiszolódás szempontjából.

Antalné Molnár Andrea egy ezernyolcszázas létszámú körzetből ékezett. Szintén a hazai környezet motiválta a váltásban. Nyolcéves szakmai tapasztalattal, valamint, E-kategóriás ápolóként tudja segíteni jelenleg a betegellátást.

- Milyenek voltak az első benyomások?

- Még a faluban sem találkoztunk előtte egymással, ennek ellenére rögtön kialakult a kölcsönös szimpátia, ami fontos része az orvos és asszisztens közös munkájának. A mezőfalvi emberek is örömmel fogadták személyem. Sokan régi ismerősként köszöntöttek. A hazai környezet ismerete és az évek alatt megszerzett tapasztalat reményeim szerint hasznosan segíti majd a gyógyító munkát.

Prajda-Pop Ramona nem üres tarisznyával érkezett Mezőfalvára. A szakorvosi vizsga megszerzése után egy ultrahangos továbbképzés, valamint a labor kibővítése gyors helyi vizsgálatokkal ezek szerepelnek a tervek között. Az említettekkel jelentősen növekedne a mezőfalvi emberek gyógyulási esélye, hiszen rögtön rendelkezésre állnának a továbblépéshez szükséges információk. A tervek megvalósításához, valamint a hozzá kapcsolódó berendezések beszerzéséhez, üzemeltetéséhez lát reális lehetőséget a doktornő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!