Hírek

2016.04.01. 15:05

Tavaszi haltelepítés a város környéki dunai vízszakaszon

Rácalmás - A Duna középső szakaszának alhaszonbérlői a HOFESZ és a HVDSZ első haltelepítésüket végezték pénteken a Dunaújváros környéki vízszakaszon.

Zsedrovits Enikő

Steiner Norbert és Fábián Zoltán ladikból engedi szabadon a halivadékokat a rácalmási kis-Duna ág

Harmincezer darab három-öt centiméteres csukaivadékot helyeztek ki a szakemberek a Duna védett mellékágaiba. Került kis hal többek között a rácalmási szigeten Margit kő öbölbe, a Középső öbölbe és a Macskalyukba is, ahol a kis ragadozók felerősödhetnek és megkezdhetik természetes vízi életüket. A Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége és a Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetsége a rablóhal állomány erősítését tervezi, hogy az érintet szakaszon elszaporodott tájidegen ikrafogó gébállomány visszaszoruljon.

Csukaivadékok átmeneti otthona a hatalmas vízzel teli zsák

A további telepítéseket a halgazdálkodási ütemterv szerint végzik majd. Az ivadékokat körülbelül húsz kilogrammos vízzel teli zsákokban szállították a telephelyről a telepítési területre. A szakemberek a zsákokat először a folyó vízébe eresztették fél órán keresztül, hogy a kis halak vízének hőmérséklete átvegye a Dunáét. Erre a folyamatra azért van szükség, hogy az ivadékok ne kapjanak sokkot a hőmérséklet változás miatt, amikor szabadon eresztik őket. A zacskókat ezután csónakkal a telepítés helyére szállították, majd a part közelében a halakat tízesével szűrő edény segítségével a folyóba szabadon eresztették.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!