Hírek

2016.09.08. 18:51

Pintér Tamás kapja a megüresedett képviselői mandátumot

Dunaújváros - A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén arról döntött, hogy Hadházy Ákosnak (LMP) és a dunaújvárosi Pintér Tamásnak (Jobbik) adja ki a két megüresedett országgyűlési képviselői mandátumot.

Gallai Péter

A Jobbik országgyűlési képviselője, Novák Előd június elején jelentette be, hogy visszaadja parlamenti mandátumát, miután a párt bizalmi szavazásán kizárták a frakcióból.

Novák Előd akkor azt közölte: augusztus 31-éig nincs lehetőség mandátuma jogerős leadására az Országgyűlésnek, azonban önkéntes tartalékos kiképzése miatt addig is szünetelteti megbízatását, és a javadalmazást sem veszi fel.

Mint a Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatásából kiderült: a képviselő augusztus 31-én ezt meg is tette. Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom törvényes képviselője szeptember 1-jén kelt és benyújtott, a Nemzeti Választási Bizottság elnökének címzett írásbeli nyilatkozatában a lemondás okán megüresedett képviselői mandátum betöltésére a pártlista 82. helyén szereplő Pintér Tamást, a párt dunaújvárosi elnökét jelölte meg.

Az NVB keddi ülésén a Jobbiknak az országgyűlési képviselők 2014. évi általános választásán állított pártlistáján megüresedett képviselői mandátum betöltése tárgyában - 9 igen és 0 nem szavazattal - úgy határozott, hogy a mandátumot Pintér Tamás részére kiadja.

Az NVB határozatáról - annak jogerőre emelkedése után (bírósági felülvizsgálati kérelmet szeptember 9. 16 óráig lehet beadni) - a Nemzeti Választási Iroda elnöke tájékoztatja az Országgyűlés hivatalát; a két új képviselő ezt követően tehet majd esküt a parlamentben.

Ezt követően kell majd Pintérnek összeférhetetlen feladatköreit megszüntetnie, ilyen például a dunaújvárosi közgyűlési tagsága is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!