Hírek

2014.02.04. 17:35

Új partok felé az ÚJPART

Dunaújváros - Új elnökkel és új elnökséggel próbál lábra kapni a térség képző- és iparművészeit tömörítő Újpart Egyesület. Szombaton már egy friss kiállítással jelentkeznek a Kortárs Művészeti Intézetben.

Szabó Szabolcs

Az új elnöknek, Fehérvári Tamásnak bőven lesz munkája a jövőben, ha dinamizálni kívánja az érdekvédelmi tömörülést

(Fotó: Ónodi Zoltán)

Az ÚJPART Egyesület a mai dunaújvárosi képzőművészeti szcénában éppen ezért joggal nevezhető a konszolidáció szigetének: az egymástól olykor gyökeresen eltérő ars poeticát és/vagy politikai nézeteket valló művészek évek óta képesek hatékonyan együtt fellépni a szakma érdekeinek képviseletében és együtt dolgozni azért, hogy Dunaújváros a helyiek számára élhetőbb, az oda látogatók számára pedig megélhetőbb település legyen olvassuk az Újpart Egyesület világhálós elérhetőségén, az artpart.hu oldalon. Az egyesületi definíciót 2005-ben az Fehérvári Tamás esztéta írta, aki január 18-tól már elnökként kormányozhatja a közelmúltban igencsak passzív formát mutató érdekvédelmi tömörülést. A Kortárs Intézeti Munkatársát kérdeztük.

Medvegy Zsuzsa ötlete volt, hogy egy úgymond külsős lással el az elnöki teendőket. Így kerültem én a képbe, az elnökségbe pedig Páhi Pétert és Farkas Gábort választotta a tagság. A január 18-ai ülés előtt arra kértük az alkotókat, amennyiben tagja kívánnak maradni az egyesületnek, erősítsék meg tagságukat. Sajnos volt lemorzsolódás, például Gáspár Aladár, Kaszás Tamás vagy Orbán Sándor távozott az egyesületből. Az új elnökség két évre kapott bizalmat és az a távlati tervünk, hogy az Újpart ismét a város és a térség meghatározó művészeti közössége legyen. Feladatunk egyrészt érdekvédelmi jellegű, de nyitni szeretnénk a társművészetek és az országos képzőművészeti színtér felé is. Ott leszünk újra az önkormányzat kulturális bizottságának ülésein, és ha erre lesz igény, javaslatainkkal, elképzeléseinkkel segítenénk a döntéshozók munkáját - fogalmazott Fehérvári, akit a napi működésről is faggattunk.

- Eddig is a Kortárs Művészeti Intézet volt úgymond az Újpart központja, ám az átalakításnak köszönhetően rugalmasabban, eredményesebben tudunk majd dolgozni. Mindenképpen erősítenünk kell pályázati tevékenységünket, hiszen remélhetően a jövőben egyre többször jelentkezünk majd kiállításokkal, nyitott képzésekkel, egyéb művészeti akciókkal, amelyhez magunknak kell megtalálnunk a szükséges forrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!