Hírek

2014.01.20. 16:45

Választás: új szabályok, fontos változások

A köztársasági elnök által április 6-ára kitűzött országgyűlési választások szabályai jelentősen eltérnek a korábbiaktól. Alább összegyűjtöttük, hogy mi az, ami változik.

Tribolt Lajos

Az elmúlt napokban elkezdtük a közelgő választással kapcsolatos teendők és tudnivalók ismertetését, ezúttal pedig az új rendszer főbb jellemzőit foglaljuk össze. A szabályokat két törvény a választójogi és a választási eljárásról szóló tartalmazza. Az előbbit már 2011 decemberében elfogadta a parlamenti többség; ez a törvény rendelkezik arról, hogy a jelenleginek csaknem a felére, 386-ról 199-re csökken az országgyűlési képviselők létszáma, a 176 egyéni választókerületből pedig 106 lesz. Ez Fejérben annyit jelent, hogy 7 helyett 5 körzetben választhatnak egyéni képviselőt a szavazásra jogosult polgárok. Az összevonásokkal megváltoztak a korábbi körzethatárok, és növekedett az egy kerülethez tartozó választók létszáma, így például a 3-as eddig önálló körzetként szereplő Dunaújvároshoz, mint központhoz nyolc másik település is tartozik: Ercsi, Iváncsa, Pusztaszabolcs, Adony, Perkáta, Kulcs, Rácalmás, továbbá Nagyvenyim.

Fontos változás, hogy megszűnik a területi (megyei) lista, tehát a nem egyéni jelöltek csak országos pártlistáról juthatnak a parlamentbe. Országosan összesen 93 jelölt szerezhet így mandátumot, de listát csak az a szervezet állíthat, amelyiknek legalább 27 egyéni jelöltje lesz. Egyéni jelöltté viszonylag könnyen válhatnak a politikai pályára készülők: a kopogtatócédula-rendszer, tehát az ajánlószelvények gyűjtése megszűnik, ehelyett 500 támogató aláírás kell az induláshoz, s egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat.

Ugyancsak lényeges különbség lesz a korábbi kétfordulós rendszer megszűnése: 2014 tavaszán már egyetlen fordulóban eldől a mandátumok sorsa, az a jelölt jut be a parlamentbe, aki a legtöbb szavazatot kapja. Visszalépésekre, szövetségkötésekre tehát csak előzőleg lesz lehetőség. Az úgynevezett töredékszavazatok (a mandátumot nem szerző jelöltre leadott voksok) továbbra is hasznosulnak a jelölőszervezet országos listáján, de már nemcsak a vesztes, hanem az egyéniben nyertes képviselő pártja is részesülhet ezekből. (Tehát ha valaki nagy különbséggel győz, a pártjának országos listájára vándorol tovább a megszerzett szavazatok arányos része).

Egy másik, régóta használatban lévő szabályozás is át-alakul: a kampánycsendet korábbi formájában eltörlik, tehát akár a választás napján is lehet majd támogatásra buzdítani, vagy az ellenfelet nyilvánosan minősíteni, illetve közvélemény-kutatási adatok is publikálhatók. Azért vannak megkötések: a szavazóhelyiségek 150 méteres körzetében (közterületen) továbbra sem lehet kampányt folytatni a voksolás napján, és bár a választók igényelhetnek segítséget ahhoz, hogy eljussanak a helyszínre, az autóbusszal történő szervezett szállítás tilos. A tévék a választás napján már nem adhatnak le politikai reklámot, a közvélemény-kutatók a szavazókörök épületében nem dolgozhatnak, az úgynevezett exit poll eredmények (tehát a szavazóhelyiségből távozó polgárok megkérdezésének tapasztalatai) csak a zárás után közölhetők.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!