Hírek

2015.07.03. 17:14

Újabb rekordra készülnek - Csúcskísérlettel ünnepelné a tavalyi bravúrt a maratoni újraélesztést szervező csapat

Dunaújváros - Emlékeznek még a tavaly nyári maratoni újraélesztési rekorddöntésre? A szervezők most újra megcsinálják, csak éppen fordítva!

Szabó Szabolcs

Az előzményekről: Nem csak az újraélesztés magyar rekordja a miénk, dunaújvárosiaké immár, de a szervezők és résztvevők teljesítették, amit vállaltak: kétszáz órán át, a korábbi, szegedi illetőségű csúcsnál 32 órával, egy nappal és egy nyolcórás műszakkal többet teljesítettek. A csúcsdöntő kísérlet 2014. augusztus 22-én reggel nyolc órakor kezdődött a Dózsa Mozi Centrum előtti téren (az intézmény aktív támogatásával: a mozi szolgált támaszpontul, bázisul, alvó- és étkezőhelyül is sokak számára. Augusztus 30-án, szombaton délután négy órakor teljes sikerrel fejeződött be a próbálkozás. Azoknak, akik a csoportos váltó maratoni újraélesztés rekordját meg akarják dönteni ezután, kétszáz óránál többet kell ezt csinálniuk, mégpedig végig szigorúan ellenőrzött körülmények között. Úgy, ahogyan földijeink tették összegezte lapunk tavaly augusztus végén a maratoni újraélesztési rekord történetét. A szervezőcsapat (dr. Máté Ágnes, Orosz Csaba, Gulyás Emese, Nagy Attila és Feth Katalin) ismét gondolt egy nagyot és úgy határoztak, a rekord egy éves évfordulójára egy újabb csúcskísérletbe fognak. Minderről tegnap délután számoltak be a sajtó képviselőinek, hol máshol, mint a tavalyi rekord helyszínén, a Dózsa Mozicentrum előtt.

Eredendően a rekord egy éves születésnapját tervezték megünnepelni a szervezők, ám végül egy újabb csúcskísérlet-szervezés lett belőle. Most ambu babát gyűjtenek a szervezők, az újabb rekordhoz kétszáz darabra lenne szükség. Képünkön: Feth Katalin, Gulyás Emese, Orosz Csaba és Verasztó Sándor

- Az az ötletünk támadt, hogy a feje tetejére állítjuk a jelenleg még csak magyar rekordot, amelyet reményeink szerint pár hónap múlva már nemzetközi Guinness Rekordként is emlegethetünk majd. Tavaly egy ambu babán gyakoroltuk az újraélesztést 200 órán át, most pedig 200 babán szeretnénk megpróbálni ugyanezt egy óra leforgása alatt. Most az a legfontosabb, hogy sikerüljön összeszedni a csúcskísérlethez szükséges kétszáz babát. A sajtón keresztül is arra kérünk mindenkit, hogy aki tud, segítsen az ambu babák összegyűjtésében. A jelentkezéseket és felajánlásokat a helyi tűzoltóparancsnokságon, a Dózsa moziban, illetve a Vöröskereszt helyi irodájánál várjuk. A tavalyi rekordhoz hasonlóan ezúttal is számos kiegészítő programot tervezünk, szeretnénk egy újabb emlékezetes rendezvénnyel felhívni a figyelmet az újraélesztés gyakorlatának fontosságára - mondta el a szervezők részéről Orosz Csaba.

A maratoni újraélesztés rekordját Szeged városa tartotta 168 órával, egész tavaly augusztus 30-ig, amikor is Dunaújváros neve mellé került a csúcs, 200 órával. Mint a szervezők részéről Gulyás Emese elmondta, július végén kiderül, hogy lesz-e Guinness Rekord a magyar elsőségből, mindehhez az kell, hogy addig senki ne jelezze minősítők felé, hogy meg kívánja dönteni az újvárosi csúcsot.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!