Hírek

2013.11.11. 09:10

Újbor áldás és libafutam - Nagy siker volt a Márton napi program

Dunaföldvár – Szombaton ismét megtelt élettel a belvárosi pincefalu, a művelődési központ itt rendezte meg a Márton napot.

Gallai Péter

Az első két alkalommal még a várudvar volt a helyszíne az eseménynek, de immár négy esztendeje a Rókus pincesorra várják a vendégeket, mint Pataki Dezső, a művelődési központ igazgatója elmondta, a tapasztalat és a fogadtatás alapján megtalálták a végleges helyet:

– A legfontosabb, hogy ezzel az eseménnyel felélesztettük a Rókus pincesort, mert nem titkolt célunk volt, hogy ismét megteljen élettel. Ezért is kérjük minden évben a tulajdonosokat, hogy nyissák ki présházaikat, hívják meg barátaikat egy tál ételre, kóstolják meg az új borokat, a betérő idegeneket vendégeljék meg egy pohárral. Ezen felül – mivel ez családi program – a gyerekekre is gondolunk a programokkal, a legnagyobb siker pedig egyértelműen a libafuttatás.

A gyerekeket is számos program várta a dunaföldvári Márton napon, nem véletlenül látogatott ki sok család az eseményre. (Fotó: Szer Noémi)

S valóban, a hétvégén már a pincesor környékén sem lehetett parkolni, annyian érkeztek az eseményre, ami az újborok megáldásával kezdődött a Rókus kápolnánál. Erre a helyi Szent Rókus Borlovagrend (az eseményt rajtuk kívül a Kertbarát Klub és a Sárga-Pincésgödör Egyesület segítette) tagjai mellett más lovagrendek képviselői is érkeztek. Ezzel párhuzamosan a gyerekek birtokba vették a játszóházat, ahol a későbbi felvonuláshoz lámpást készítettek, de volt arcfestés és kézműves foglalkozás is.

Ezt követően jöhetett a libafutam, amelyre a tavalyi győztes kisfiú édesapja, Jankó Árpád egy egész „istállónyi” libát hozott, összesen hat szárnyast nevezett, de mindegyiknek más-más gyerek volt a hajtója. Végül nyolc jószággal startolt a verseny, így négy előfutamot tartottak. A legjobb három liba jutott a döntőbe, ahol végül Jankó Árpád egyik szürke tollasa lett a bajnok.

Petkó Tamás plébános a Szent Rókus Borlovagrend és a vendégek jelenlétében áldja meg az idei borokat (Fotó: Szer Noémi)

A futam után a Kertbarátok sátránál zsíros kenyérrel, forralt borral, teával és süteménnyel vártak mindenkit, a hagyományokhoz híven mindezt díjtalanul.

Volt sütemény-verseny is, amire több mint húsz nevezés érkezett. Az első helyet a Kertbarátok diós linzerje szerzete meg, második Dózsáék négerkockája lett, a harmadik hely ismét a Kertbarátoké lett, méghozzá a keksztekerccsel.

Amikor már besötétedett, akkor kicsik és nagyok kezükben lámpásokkal és énekszóval elindultak a harmonikás után, körbejárták a pincéket, ahol a gazdák süteménnyel, újborral, pálinkával kínálták a látogatókat. Persze a nap itt nem ért véget, a jól befűtött présházak melegében tovább folytatódott a nótázás és mulatozás, a szomszédolás, a borok kóstolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!