Hírek

2015.08.06. 15:01

Újraélesztési Guinness-rekord: újabb kísérletre készül Dunaújváros!

Dunaújváros - Még 150 ambu babára van szükségük az újraélesztési rekord szervezőinek! Mert újabb rekordra készül Dunaújváros!

Körmendi Erzsébet

Orosz Csaba tűzoltóparancsnok mutatja a helyes újraélesztési technikát az ambu babán
Fotó: Zsedrovits Enikő

Tavaly augusztusban széleskörű társadalmi összefogás keretében kétszáz órán át végezték az alapszintű újraélesztést a Dózsa mozinál. Ezzel Dunaújváros megdöntötte a korábbi a magyar csúcsot. Ahhoz, hogy a kísérlet világrekorddá váljon háromszázhatvanöt napnak kell eltelnie, amely már nincs is olyan messze. Az augusztus 29-ei egyéves évfordulóra újabb próbatételre készülnek a szervezők, ezúttal kétszáz babával gyakorolják majd egy órán át folyamatosan az újraélesztést.

Hogyan is lehetne jobban megünnepelni egy Guiness rekordot, mint egy újabb csúcs felállításával? – tette fel magában a kérdést hónapokkal ezelőtt az egyik főszervező, Orosz Csaba tűzoltó alezredes, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka. A válaszon nem gondolkodott sokat... Az újabb próbatétel a korábbi fordított mása lesz, vagyis idén kétszáz „ambu babával” egy órán át folyamatosan végzik a reanimációt. Ehhez várják a jelentkező csapatokat, önkénteseket, de legfőképpen az ambu babákat. Hatvanat már felajánlottak önkormányzatok, a mentők, intézmények, a Vöröskereszt, alapítványok, tűzoltóságok, a forgalmazó cég...

De még 140 baba kell!

Tavaly a magyar rekord felállításához számos szervezet – köztük a katasztrófavédelem, a HUNOR hivatásos mentőszervezet, a rendőrség, a büntetés-végrehajtási intézet dolgozói -, önkéntes tűzoltók, sportolók, középiskolások, egyesületek, civil- és gazdasági szervezetek, magánemberek csatlakoztak. Az összefogásnak köszönhetően sikerült felhívni a figyelmet az újraélesztés ismeretének, elsajátításának fontosságára.

– A célunk idén sem más, minthogy Dunaújvárosban népszerűsítsük az újraélesztés fontosságát, és egyre szélesebb körben felhívjuk a figyelmet arra, hogy életet tudunk menteni, néhány perc alatt, anélkül, hogy a pontos szakmai alapokkal, vagy háttérrel rendelkezne valaki – mondta Oroszt Csaba.

Az újabb újraélesztési kísérletet augusztus 29-én, szombaton véradással kezdődik a Dózsa Mozi előtti téren kora délután.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!