Hírek

2015.09.24. 15:13

Ez a Duna-szakasz akár országos hírű horgászparadicsom is lehet!

Dunaújváros - Haltelepítés, hajózóút-kotrás, pataktorkolat-helyreállítás, horgászturizmus: néhány hír a horgászoktól.

Pekarek János

Az év egyik utolsó haltelepítése zajlott le csütörtökön délelőtt a városunk alatti Duna-szakaszon, az úgynevezett Északi-öbölben, azaz a szabadstrandnál, a Dunából bevezető csatorna zsilipje mellett. Azért itt, mert (ahogyan Somfai Rezsőtől, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnökétől megtudtuk), a rendkívül alacsony vízállás miatt eleve reménytelen dolog a kikötői öbölbe halat telepíteni.

Azok elpusztulnának, vagy (ha tudnak) elmenekülnének onnan.

Az őszi nagy telepítés alkalmával tíz mázsa háromnyaras, és öt mázsa kétnyaras pontyot engedtek a vízbe a zsilipnél. A halakat az Előszálláshoz közeli róbertvölgyi halgazdaságban nevelték.

Képünkön Zakar Zoltán, Szlivon Zoltán és Novota Gábor a legújabb haltelepítési munka közben a szabad strand öblének zsilipje mellett

Az újonnan telepített halakra azonnal lehetett horgászni. Somfai szerint ugyanis a halak a szállítás miatt amúgy is zavarodottak, nem találják a helyüket: igencsak talpraesettnek kell lenniük a horgászoknak, ha az első nap meg akarják akasztani őket.

Az biztos, hogy ezzel a telepítéssel egy rendkívüli halgazdagságú horgászvízzé vált a viszonylag zárt és ugyancsak viszonylag kis területű tó, a szabad strand területe.

Kíváncsiak vagyunk, mekkora horgászturizmust generál majd ez a hír a haltelepítésről...

De ezzel még nincs vége a helyi horgászegyesület körüli eseményeknek! Lapunk is beszámolt arról, hogy a legutóbbi nyári felhőszakadás alkalmából az Alsófoki-patak torkolatát erősen átszabta a hirtelen lezúduló, hatalmas áradat. Átvágta a torkolat előtt évtizedek óta felgyűlt hordalékkúpot a rajta növő fűzfással együtt, új medret kialkítva, és a magával sodort rengeteg iszapból és kavicsból olyan torlaszt épített, amely mindmáig a Horgásztanya kikötőjében marasztalta a nagyobb csónakokat, motorcsónakokat.

Az Alsófoki-patak új torkolata, amelyet a napokon belül következő kotrás során visszaépítenek a régi helyre

Somfai Rezső elmondta: napokon belül megkezdődik a kikötői öböl eme szakaszának kotrása, a torlasz eltávolítása. A városi közgyűlés már megszavazta az ehhez szükséges kétmillió forintot.

A munkálatokhoz tartozik az is, hogy a hajózóút mellett helyreállítják a patak eredeti medrét és a torkolatát is. Ezzel megakadályozzák újabb hordalékoknak az öbölbe kerülését, egyben megvédik a füzest is, amely kiváló ívóhelynek bizonyult a halak számára.

A kotrás egyben látványnak is rendkívüli lesz: egy sajátos felépítésű jármű, úgynevezett mocsárjáró végzi majd el a munkát, olyan helyeken gázolva, ahol sem szárazföldi gép, sem hajó nem boldogulna a feladattal.

Kíváncsiak vagyunk, mekkora spontán horgászturizmust generál majd a haltelepítés. Horgászkörökben gyorsan terjed a hír...

Beszámoltunk már arról is, hogy a sporthorgászok tanulmányt írtak a dunai turizmus fejlesztésének lehetőségéről. A dokumentum már a döntéshozók előtt van. Lehet, hogy a jövőben a pecások paradicsoma leszünk?

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!