Hírek

2015.03.09. 18:05

Újra útra kelhet a Magnus Expedíció

A Földközi-tenger megkerülését célul kitűző – Földi Zoltán pilóta és Hankusz Kálmán fotós alkotta – Magnus Expedíció folytathatja útját Barcelona felé, miután a szerelők a sérült gépet kijavították.

Gallai Péter

 

- Múlt héten péntekre végeztek a gyár szakemberei a javítással - mondta Hankusz Kálmán, a kaland dunaújvárosi fotósa. - Nem volt kis feladat, szinte teljesen szét kellett szedni a gépet. A repülőgép farkát, ahol a vezérsíkot javították feketén hagyták, ezt már mi dekoráltuk ki. A munkálatok után volt elég dolgunk, az összetaposott üléseket letisztítottuk, de el kellett takarítanunk a kabinban maradt forgácsdarabokat is. Elég nagy volt a kontraszt, mert a szomszéd hangárban az olasz szerelők az épületet porszívózták. Nem tévedés, porszívózták! Délelőtt, két helyi vezető segítségével bejártuk a környéket, úgy érzem, sikerült egy szép és tartalmas fotó- és filmanyagot összeállítani. A feldolgozás már nehézkesebb, mert indulnunk kell tovább Barcelonába. Terveink szerint ott is végig forgatunk majd.

A fiúk, pozitív hozzáállásuknak köszönhetően, a kényszerpihenőből is a jót vették észre, barátságot kötöttek az albengai repülőtér vezetőivel, személyzetével.

- Rendkívül figyelmesek és előzékenyek voltak velünk, bármit kértünk, azonnal segítettek érzékeltette a taljánok vendégszeretetét a fotográfus, majd hozzátette:

- A reptér vezetőjével, a helyi repülőklub első emberével, és az itteni csendőrséggel is jól összebarátkoztunk. Napközben 12-14 fok van és szikrázóan süt a nap.

Egyébként, bár biztosan nem így tervezték, a Magnus Expedíció tagjai címlapsztárok lettek: albengai kényszerleszállásuknak köszönhetően az olasz média lecsapott a sztorijukra, szinte minden hírműsorba bekerültek. A fiúk, amíg várták, hogy a mérnökök tökéletes állapotba hozzák a gépet, szétnéztek a környéken.

- Bár a nyári forgatagnak, amikor mozdulni sem lehet, nyoma sem volt a helyiek szerint, mi azért kicsit mást tapasztaltunk: a jó idő miatt most is nagyon sokan voltak. Néhányan már a tengerbe is bemerészkedtek, egy szál pólóban, fürdőruhában sétálgattak az emberek a tengerparton. Az utcákon narancsfák és pálmaligetek. A Ligur-tenger mellett ilyen a tél.

Az expedíció fotósa kihasználta az időt, nem csak nézelődött, de dolgozott is. Bár sokszor inkább őket fotózták, filmezték.

- A helyi lapokból szinte mindenki hallott rólunk, ismerték a sztorinkat, ahol megjelentünk, ismerősként köszöntöttek. Ez jó érzés volt, az viszont már kevésbé, hogy egy kényszerleszállás miatt voltunk címlapon az olasz sajtóban. De úgy tűnik, hogy még ez is az előnyünkre szolgált. Alassióban és Laiguegliában több fotót is készítettem. Egy igazi gyöngyszem ez a vidék! Vendéglátónk, a környék egyik legnagyobb olajfaültetvényének tulajdonosa egy rendkívül szép, modern kis hegyi házban szállásolt el minket. Gyönyörű panoráma nyílt a völgyre, és az ott meghúzódó golfpályákra. Az ablakunk alatt egy hatalmas, virágzó mimózafa pompázott. A környék maga a paradicsom, északról a hegyek, délről a tenger. Legközelebb Barcelonából jelentkezünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!