Hírek

2014.01.24. 18:00

Újra szebb a mozink

Dunaújváros - Két hétig nem volt filmvetítés a Dózsa Mozi Centrumban, karbantartás és felújítás miatt. Ennek vége!

Pekarek János

Kutasi Sándor mozigépész a digitális vetítőgép vezérlőpultjánál

Véget ért a meghirdetett felújítási, karbantartási időszak a Dózsa Mozi Centrumban.

Január 10-án kezdték szüneteltetni a filmvetítéseket, hogy az immár szokásosnak nevezhető javításokat végrehajthassák, mondta el lapunknak Szalai Attila, a mozicentrum egyik ügyvezetője.

A mostani karbantartás alatt elsősorban az elektromos hálózatokat és berendezéseket vizsgálták át, javították meg, illetve cserélték ki. Főként újabb energiatakarékos szerkezetekre.

Ezek közé tartozott a vetítőgép is. A legkorszerűbbek közé tartozó, a városi önkormányzat tulajdonában lévő, digitális vetítőgép kitűnően működik a karbantartásra csak azért volt szükség, hogy ez így is maradjon.

Mindemellett átvizsgálták, kitakarították és újrafestették a hatalmas épület alatt-felett húzódó, a maga nemében páratlannak mondható, az 1950-es években az akkori világszínvonalnak megfelelő fűtési-szellőzési rendszer alagútjait. Ugyancsak átvizsgálták és kitisztították a csatornarendszert. Kicseréltek néhány elhasználódott nyílászárót, valamint tönkrement széket.

A kéthetes felújítási, karbantartási időszakot egy hatalmas takarítás zárta, jegyezte meg még Szalai Attila.

A Dózsa Mozi Centrum mai üzemeltetői 2011. június elsejével vették át a mozipalota üzemeltetését. Rögtön egy hat hónapig tartó, műszaki-régészeti feltárással egyenértékű karbantartással és felújítással kezdték el munkájukat. Eközben kiderült, hogy az ötvenes évek elején átadott moziban a rendkívül átgondolt és kiegyensúlyozott műszaki megoldásokat az idők során elfalazták, tönkretették, lehasználták. Például az előcsarnok mennyezetén lévő, gipszstukkókba ágyazott villanyégőket egyszerűen lemázolták. Miután azonban a mai üzemeltetők megtalálták a szintén levakolt kapcsolókat, néhány égő még mindig világított...

A mozi most ismét megszépülve várja vendégeit.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!