Hírek

2014.12.19. 20:10

Érdi Szabó Márta: újra utolért a cimboraság

Sikeres koncertet adott városunkban Érdi Tamás zongoraművész. Kevesen tudják, hogy koncertjeire mindig elkíséri menedzsere, az édesanyja. Fia koncertje előtt bírtuk szóra a legendás televíziós szerkesztőt, Érdi Szabó Mártát, a Gyerek- és Ifjúsági Stúdió egykori vezetőjét, aki a Cimbora című műsor főszerkesztőjeként dolgozott annak1973-as indulásától.

Balla Tibor

- Amikor kirúgtak a Magyar Televízióból, akkor, ha Tamás nincs, én biztos belehalok. De felvették kanadai állami ösztöndíjjal Torontóba, így négy évig ott voltunk. Az életem kettétörése volt ez a fordulat. Harmincnégy hazai gyártású, nemzeti műsoromat szüntették meg. A közszolgálatiság megteremtéséért dolgoztunk. A mai napig nem tudom feldolgozni, olyan sérelemnek érzem. Négy évig a gyerekstúdió vezetője voltam. Az egy csodálatos időszak volt. Benedek Elek a múlt században, újságban szólt a gyerekekhez, én a hetvenes években a kornak megfelelően, a tévében készítettem gyerekújságot.

- Hazajöttek. Mi történt?

- Egy pláza vezérigazgatója hívott, hogy itt annyi a csellengő gyerek, csináljak játszóházat! Végigjártuk a múzeumokat, élő Cimborát csináltam, de a tévé nem reagált rá. Engem már nem bántott, mert működtek a Cimbora Klubok. Egyébként Dunaújvárosban volt az első Cimbora Klub, Törökné Antal Mária vezetésével. Nem tudom elmondani, hogy milyen jól esett, hogy lejöttem egy klubba, ahol azt találták ki, hogy ők Cimbora esküt tesznek a versek és az irodalom szeretetéért. Akkor ő elkezdett valamit, és mára már vagy harminc klub működik. A műsoron felnőtt pedagógusok nem hagyták elveszni a Cimborát. Ez egy olyan pillanat, amikor úgy néz ki, valami feltámadt. Megint utolért a Cimboraság.

Fotó: Ady Géza

- Készülnek valamire?

- Csatlakozott hozzánk a Danubia Zenekar. Pályázaton nyertek egy összeget, hogy a fővárosban is meg tudjuk ünnepelni, hogy negyven éve indult a Cimbora. December huszadikán egy Cimbora Maraton lesz a Nemzeti Múzeumban a főigazgató is cimboránk volt -, ahol délelőtt tíztől este tízig koncertezünk, verseket mondunk. Ott lesz Kányádi Sándor, aki a kezdetektől a fővédnökünk volt. Olyan élmény ez nekem! A múltamat feltámasztja az a sok híresség, aki felnőtt a műsorból. Azért örülök, hogy amit Benedek Elek ránk hagyott, hogy a gyerekekre figyelni kell kiskorban, hogy meg kell őket a toleranciára, az értékek felismerésére tanítani, azt mi végig tudtuk vinni negyven évig a Cimborában. Körülöttem fölnőtt egy csapat, és velük szerintem most megtaláljuk őket az internet segítségével. Már nem a televízió érdekel. Az élő kapcsolatok, az élő koncertek. Azt hiszem, ennél szebb karácsonyi ajándékot én nem kaphatok, minthogy telefonon, levélben kapom a jelentkezéseket sorra. Csodás, hogy ingyen játszanak, csak szeretetből, mert annyi pénzt nem tudtunk összegyűjteni, hogy az óriási gázsikat kifizessünk. Van egy ígéretünk, egy remény, hogy a nyári cimboratábort is felújíthatjuk. Kapcsolatot teremtünk a gyerekekkel most az interneten, aztán jöhetnek nyáron. Jótékonykodni is fogunk, csatlakozott hozzánk a Gyermekétkeztetési Alapítvány és a Béres Alapítvány is. Négyszáz nehéz sorsú gyermekeket hoznak, nekik gyűjtünk adományokat egész nap. Ez az én mostani életem, aminek Tamás szerves része.

- A pályaíve csúcsán van. Most hova tovább?

- Lassan az életem vége következik. Azt hiszem, ennél többet már nem kívánhatok a sorstól, mint amit eddig elértem. Az, hogy a műsor hírességei és nézői feltámasztják azt, amit el akartak söpörni, nekem egy nagy elégtétel. Úgy érzem, hogy mégsem éltem hiába.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!