Hírek

2016.04.06. 16:10

Újraélesztés a mozi előtti téren

Dunaújváros - A Dózsa mozi, illetve az előtte lévő tér adott helyet szerdán a Vöröskereszt felmenő rendszerű, elsősegélynyújtó verseny területi selejtezőjének.

Gallai Péter

Az elsősegélynyújtás céljainak megvalósítása érdekében ebben, az évben 45. alkalommal hirdette meg a Magyar Vöröskereszt a felmenő rendszerű országos versenyét. A dunaújvárosi területi selejtezőn három kategóriában mérték össze tudásukat a jelentkezők, akik közül az első helyezettek jutottak tovább a megyei döntőbe.

A Magyar Vöröskereszt által szervezett és a dunaújvárosi mentőállomás szakmai koordinálása mellett lebonyolított verseny feladatait a Dózsa mozi előtt, illetve az épületen belül kellett megoldani. Feth Katalin, a Vöröskereszt területi, illetve Reszegi Imre, a mentőállomás vezetője nyitotta meg szerda reggel a vetélkedőt, majd a tizenöt csapatra elméleti és gyakorlati feladatok vártak.

– Nagyon fontos a hatékonyság és a szakszerűség, emellett a védőeszközök használatát és az újraélesztést hangsúlyoztuk ki – mondta Reszegi Imre, majd Feht Katalin hozzátette, a verseny legfontosabb célja, hogy minden iskolában legyenek olyan gyerekek, akik rendelkeznek elsősegélynyújtási ismeretekkel, tudjanak, merjenek segíteni baj esetén.A tizenöt, öt tagból álló csapatokra öt életszerű szituációs helyszín várt a téren, illetve az épületben: újraélesztés, autóbaleset imitáció, utcai szúrt sérülés ellátása, égett sérült, akit nyakon öntöttek forró itallal, valamint egy lépcsőn leesett személy, akinek eltörött a bokája. Ezen felül elméleti teszten is számot kellett adni a tudásról. Emellett a társszervek, a tűzoltóság és a rendőrség bevonásával versenyen kívüli feladatok is várták a fiatalabbakat és az idősebbeket. Sőt, Haklik Szabolcs személyi edző jóvoltából a stresszhelyzet szimulációt is kipróbálhatták az érdeklődők. A felnőttek mezőnyében elindult a Dunaújvárosi Egyetem kommunikációs központjának csapata is. Fekete Lajos lapunknak azt hangsúlyozta, az intézmény számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás ezért jöttek el a versenyre is.

– Eme szemlélet részeként szereztünk be korábban egy defibrillátort is, amelyet baj esetén bárki igénybe vehet az egyetemen. Úgy gondoltuk, a szerdai versenyen pedig mi szerezhetünk fontos elsősegélynyújtó ismereteket, illetve aki korábban már tanulta, felfrissítheti tudását. Nem az a lényeg, hányadikak leszünk, azért jöttünk, hogy megméressünk, baj esetén tudnánk-e segíteni embertársunknak.

A végeredmény

Általános iskolások: 1. Dózsa iskola Dunaújváros, 2. Nagyvenyim Kossuth iskola, Perkáta Hunyadi iskola.

Középiskolások: 1. Rudas, 2. Széchenyi, 3. Lorántffy. Felnőtt korosztály: 1. Kulcs, 2. Dunaújvárosi Egyetem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!