Hírek

2017.03.27. 13:10

Újraélesztés: Megdöntenék a szegediek és szombathelyiek újabb rekordjait

Dunaújváros - Újra összeállt a nagy csapat: szervezik a harmadik dunaújvárosi újraélesztési rekordkísérletet. Erről tájékoztattak hétfőn a mozi előtt, ami a bázis helyszín lesz idén májusban is.

Körmendi Erzsébet

- A száznyolcvan babás, majd két éve a 200 óra egyvégtében teljesítése után idén 264 órával szeretnénk megdönteni a szegediek és a szombathelyiek legfrissebb csúcsait - mondta el Orosz Csaba, tűzoltóparancsnok, mint a rekordkísérletek egyik fő motorja a mozi előtti téren, ahova egy ambu babát is kivittek a kórházból, megmutatták rajta most is a legutóbbi akciók során annyiszor látott, megtanított és gyakoroltatott mozdulatsort.

Dr. Máté Ágnes, Orosz Csaba, Feth Katalin, Nagy Attila - elöl pedig a főszereplő, az ambu baba Fotó: Ady Géza

- A szakmai felügyeletet ezúttal is a Szent Pantaleon Kórház vállalta fel, annál is inkább, mert az újraélesztés egyetemes érdek, közös ügy. Bárkivel előfordulhat, hogy a környezetében valaki rosszul lesz, összeesik, keringés-megállás következik be, de megmentheti az életét, ha tudja, miként kell szabályosan újraéleszteni, és végre is hajtja a begyakorolt mozdulatokat - hangsúlyozta dr. Máté Ágnes, a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) osztályvezető főorvosa. Feth Katalin, a Vöröskereszt területi vezetője vette át tőle a szót, aki elmondta:

- Természetes, hogy a Vöröskereszt tagjai aktívan kiveszi a részét a rekordkísérletben. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy nálunk tanult az a bánkis fiatalember is, aki megmentette egy diáktársa életét. Ha akár csak egy valaki is hasznosítja a tanultakat, amikor úgy hozza az élet, már megéri a rekordkísérletbe fektetett energia. Hiszen ezen a rendezvényen közel nyolcszázan vettek részt két évvel ezelőtt is, ennyien elsajátították az életmentés technikáját.

Orosz Csaba a saját kollégái életmentését említette példa értékűként, és bejelentette: idén arra vállalkoznak, hogy 264 órán át egyszerre dobban a szín, ennyi időn keresztül egyfolytában tart majd az újraélesztés. - Újra él az email-címünk és a közösségi oldalunk, nagyon szeretnénk feldobni a rendezvényt különféle programokkal, számítunk az iskolákra, a katasztrófavédelemre, a kórházra, a mentőkre, a szakképzési centrumra, a támogatókra - mondta.

- Üzenjük a szegedieknek és a szombathelyieknek, őket is várjuk, hiszen mi is részt veszünk majd a nyári sokbabás kísérletükben - fűzte tovább a gondolatokat Máté Ágnes, aki bízik benne, hogy egy újabb sikeres rendezvénnyel szolgálják a jó ügyet.

Nagy Attila Kisapostag polgármestere volt az ötletgazda évekkel ezelőtt, mert meggyőződése: fontos, hogy minél többen legyenek birtokában az életmentés képességének. Elmondta: az idei rendezvény május 16-án kezdődik, a bázis a mozi lesz most is, viszont azt tervezik, hogy Parázs-varázson fejezik be a rekordkísérletet. Már több mint 25 település jelezte támogatási szándékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!