Hírek

2013.10.23. 17:05

Kibővített buszforduló az újtelepi végállomáson

Dunaújváros - Megvolt a műszaki átadás, máris használják a 20-as kibővített végállomását Újtelepen.

Pekarek János

Már a kibővített buszfordulóban állnak meg kedd délelőtt óta a a 20-as jelzésű helyi autóbuszok az újtelepi végállomáson.

Mi több: nem csak itt állnak meg a buszok, hanem az utasok is itt szállnak le-föl a buszokról, nem pedig a korábbi, a buszfordulótól pár méterre, de mégis csak a Venyimi úton lévő megállóban, ami részben balesetveszélyesnek, részben kényelmetlennek bizonyult.

Mégpedig nem csak a buszok utasainak, hanem a Venyimi úton közlekedő autósoknak is. Hiszen a megállóban veszteglő buszok a legjobb indulattal is hosszú percekre feltartották az egyébként elég forgalmas úton a közlekedést. Arról meg ne is beszéljünk, mi történt volna, ha valaki figyelmetlenül lép ki a megállóban pöfögő busz mögül az úttestre.

A buszvégállomás átalakítása mintegy ötmillió forintba került

Summa summarum, ezt a helyzetet oldották most meg a DVG Zrt. építőmunkásai az Alba Volán közreműködésével, Tóth Kálmánnak, a körzet önkormányzati képviselőjének javaslatára.

Egyszerű módon: kibővítették a 20-as busz parkoló-végállomását, hogy elegendő hely legyen ott a le- és a felszállásra is.

A gondolkodás, tervezgetés, engedélyeztetés és végül a kivitelezés három hónappal ezelőtt kezdődött el.

A munka a képviselő szerint mintegy ötmillió forintba került: ezt a pénzt a város biztosította. A megoldásba a lakókat is bevonták, akik javaslataikkal sokat segítettek. Az eredmény: most már védett öbölben, a forgalom akadályozása nélkül buszozhatnak a 20-as végállomásán az újtelepiek.

Akik azért e kétségtelen eredmény ellenére sem elégedettek teljes mértékben.

Panaszukhoz ugyanis az is hozzátartozott, hogy a 35-ös járat megállóját is vigyék a védett öbölbe.

Ezt azonban egyelőre nem tudták megoldani a szakemberek. Mégpedig menetrendi sajátosságok miatt.

A 20-as busz, mint tudjuk, óránként jár, és ezért egy kör megtétele után mintegy félórát parkol a végállomáson. A járatot rendszerint csuklós busz szolgáltatja. Így a 35-ös, amely Pálhalmára jár, és a Mezőfalva, Nagyvenyim felől érkező utasok időben biztonságos átszállása kedvéért már módosítottak menetrendjén, mindenképpen a végállomáson érné a 20-ast két csuklós busz pedig a bővítés ellenére sem férne el ott egymás mellett.

Úgyhogy most csak annyi történt a 35-össel, hogy mintegy harminc méterrel áthelyezték a megállóját, egy biztonságosabb helyre. A szakemberek pedig tovább gondolkodnak azon, hogy hogyan oldják meg a problémát.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!