Hírek

2014.01.12. 17:30

Újvárosi paneltörténet

Dunaújváros - 1958-ban kezdték meg az első 15 lakásos épület habsalak elemeinek gyártását. Fejezetek a panelgyártás hőskorából.

Szabó Szabolcs

- Ennyire szűkös itt maguknál? - szólalt meg Bondor József, későbbi építésügyi miniszter az akkori Lenin tér szomszédságágban épült panelházban történt bejárása során a Boda családnál tett látogatásakor 1960-ban. A kiemelt, mondhatni országos figyelem nem volt véletlen, hiszen a mai Széchenyi parkban álló, úgynevezett kísérleti panelépületekkel kezdődött a hazai házgyári történte 56 évvel ezelőtt 1958-ben. Az első lakók pedig 1960 január 2-án költözhettek be.

Ahogy végigmegyünk az új lakásokon, mindenütt örömtől csillogó szemű asszonyokat, férfiakat látunk. Mindannyian érzik, hogy ez az új otthon, államunk gondoskodását, a dolgozók megbecsülését jelenti. A lakók ...mikor szeretettel megsimogatják a falba épített szekrényeket, egy pillanatban eszükbe jut, hogy nem is olyan rég, még álmodni sem mertek arról, hogy ilyen modern minden kényelemmel ellátott lakáshoz jutnak Számolt be a beköltözésről 1960. január 19-ei számában a Sztálinvárosi Hírlap. Minderre a Boda család így emlékszik:

- A kádban például még mész volt, amikor beköltöztünk, és számunkra máig rejtély, végül miért nem vezették be a gázt, és hát a villanyszerelési munkálatokkal is akadtak gondok. Összességében azonban nagyon örültünk lakásnak. Meleg volt, azaz központi fűtés, amely az akkori lakhatási és fűtési lehetőségekhez képest maga volt mennyország - említi Boda Endre, aki feleségével Boda Évával 54 éve él az épületben.

Boda Endre és Boda Éva 1960 februárjában érkeztek Ózdról az akkori Sztálinvárosba, azóta is az első panelok egyikében élnek

Hogy a paneles lakásépítés gondolata felvetődött nagyrészt dr. Weiner Tibornak, a város egykori főépítészének érdeme. A tervezés 1957. évben kezdődött a Sztálinvárosi Tervezőirodában. Balla József kezdő építész rajzolta először ezeket a panelházakat, Weiner Tibor irányításával, személyes, újító törekvése alapján. A főépítésszel együtt ő a nagypanelek atyja . Az első magyar nagypanelos épület a Lenin tér mögött lévő FE-1 jelű lakóház (Mező Imre utca, ma Széchenyi István park) volt. 1958. szeptember 3-án kezdték el elemeinek gyártását, amelyek a helyszínen készültek (Emléketek az újvárosi paneltörténet kezdetére a Dunaújvárosi Hírlap 1975. december 12-ei számában

- A Széchenyi park azon részén, ahol ma az emlékmű van, ott egy tüzép volt, az éppen felhúzott épületek mellett pedig kukorica föld. A házunkkal szemben csak a mai Intercisa Múzeumnak helyet adó épület árválkodott. Mindez számos lehetőséget biztosított az első panelokban cseperedő ifjúságnak, volt olyan gyermek, akit az esti órákban a kukoricásban kellett megkeresni - idézete fel a régi emlékeket Boda Éva

Az első épületetek habosított kohósalakból, mintegy 2-3 tonna panelekből rakták össze. A szobafal nagyságú elemeket a helyszínen készítették úgy, hogy az előgyártás során beépítették a víz, a villany, a távfűtési csöveket, a szennyvízlevezető csatornákat is. A Bodáék Ózdról két kisgyermekkel és egy nagymamával érkeztek első panellakások egyikébe, mint fogalmaztak: döntésüket az utóbbi 54 évben nem bánták meg.

1966: felépítették az ezredik nagypanel lakást a Dózsa György úti lakótelepen, a C/1 jelű épületben.

1974: megkezdődik a nagypanelok üzemszerű gyártása. Alig egy évtized alatt az országban több mint tizenhárom és félezer család jutott otthonhoz a dunaújvárosi tervezésű és gyártású panelházakban.

2011: Dunaújváros népessége 48104 fő, lakásállománya 21390, ebből 10.842 (panel)+1954 (közép- vagy nagyblokkos panel)

Meleg volt, azaz központi fűtés, amely akkor maga volt a mennyország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!