Hírek

2013.10.01. 17:00

Út a térségi innovációhoz

Sorozatnyitó tanácskozásra várja az innováció és a megújuló energiaforrások iránt érdeklődőket a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara: az Innovációs Klub nyitott programjának a Vállalkozók Háza ad otthont csütörtökön.

Kőhalmi Kálmán

Fontos, a térség jövőjét is befolyásoló témával bont zászlót a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara új szakmai közössége, az Innovációs Klub: a sorozatnyitó rendezvényre október 3-án, csütörtökön délután várják az érdeklődőket a Vállalkozók Házában, tudatta lapunkkal Králik Gyula, a DKIK elnöke.

A rendhagyó kezdeményezés lényegében két fontos stratégiai szerepvállalás találkozásából fakad, magyarázta érdeklődésünkre:

- A térség, ezen belül is gazdasági önkormányzatunk önmeghatározásában, illetve az itt végzett kutatásokban is rendre fontos elemként jelenik meg az innováció szerepe. Az elmúlt esztendőkben több példa is szolgált az innovációs kezdeményezéseket erősítő programokra. E tekintetben ráadásul a kamara nemcsak koordinál, de esetenként szereplője is az együttműködéseknek. Ez a történet egyik szála: a másik, szintén a város, térség jövője szempontjából meghatározó elem az energiagazdálkodás, ezen belül is a megújuló energia hasznosításának kérdése. Nem véletlen, hogy az Innovációs Klub programjában ez a téma kerül fókuszpontba az innovációs együttműködések között egyre több foglalkozik ezzel a markáns, a városi és a térségi stratégia szempontjából is fontos területtel.

Az Innovációs Klub egy komplex szakmai együttműködés eredményeként bonthat zászlót, árulta el érdeklődésünkre a kamara elnöke. A most startoló kezdeményezés hátterében az áll, hogy a szaktárca, a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentős projektet indított el tavaly év végén az innovációs infrastruktúra fejlesztésére a területi kamarákon keresztül az együttműködés egyik fontos lépcsőfoka lehet a szakmai közösség létrejötte:

- Adottak a források és adottak a feladatok is: elemi szükség lesz a klub tevékenységébe bekapcsolódó szakemberek munkájára, tanácsaira, ötleteire annak érdekében, hogy hatékonyan költsük el az ide jutó forrásokat, és a formálódó projektekkel, kapcsolatrendszerrel, infrastruktúrával felkészüljünk a 2014-től kezdődő EU-s ciklusra, amelyben kiemelt szempont a kis- és középvállalkozások innovációs lehetőségeinek fejlesztése! Találkozási pontot szeretnénk teremteni ehhez nyitott, szakmai megalapozottságú, de a kívülről jövő ötletekre és impulzusokra is fogékony műhelyt, amely új és új együttműködéseket generál.

A sorozatnyitó rendezvény első programeleme csütörtökön délután két órától a Latinovits utca 10. alatt kamarai központban egy programbeszámoló lesz: Várai Róbert, Baracs polgármestere eleveníti föl egy németországi tanulmányút emlékeit. A német és magyar kamarák együttműködése nyomán megvalósult program azt célozta, hogy a magyar szakemberek és a térség döntéshozói együtt ismerkedjenek a megújuló energiák felhasználásának progresszív és hatékony német példáival a tapasztalatokat összegzi a baracsi polgármester.

A szakmai tanácskozás folytatásaként Tóth Péter, a MANAP Iparági Egyesület képviselője tart előadást a napelemek működéséről, a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségeiről. A sorozatnyitó klubfoglalkozást kötetlen eszmecsere zárja a dunaújvárosi kamara konferenciatermében a tanácskozás nyitott, az érintett szakmai szervezetek, térségi döntéshozók mellett laikus, a témák iránt érdeklődő vendégeket is szívesen látnak és szeretettel várnak!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!