Hírek

2013.03.28. 10:42

Utasították a Dunanett Kft. a számlák visszavonására (frissítve)

A közgyűlés arról döntött, hogy utasítja a Dunanett Kft.-t a napokban kiküldött szemétszállítási díjat tartalmazó számlák visszavonására.

Szabó Szabolcs

A közgyűlés csütörtökön elfogadta azt a határozatot, amelyben a város önkormányzata mint a szemétszállítást végző Dunanett Kft. egyik tulajdonosa utasítja a szolgáltatót, hogy vonja vissza az utóbbi napokban postázott, drasztikus áremelést tartalmazó számlaleveleit és a jelenleg hatályos „A hulladékról...” szóló törvény szerint alkalmazza a 4,2 százalékos díjemelést. A fogyasztók tehát új számlalevelet kapnak majd. Szepesi Attila, a város gazdasági alpolgármestere elmondta: a döntést támogatja a Dunanett Kft. társtulajdonosa, az Energott Kft is. A számlák visszahívása a Dunanett szolgáltatási területén található vidéki településekre is érvényes – erősítette meg a DH kérdésére Szepesi.

A Dunanett Kft. ügyfélszolgálata előtt kígyózó sor állt délelőtt (Fotók: Lázár Zsolt)

Két fajsúlyos téma uralta a közgyűlés munkáját a csütörtöki ülésen.

Cserna Gábor a drasztikusan megemelkedett szemétszállítási díjakkal kapcsolatban elmondta, felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a Dunanett Kft. lépését, hiszen a szolgáltató nem a hatályos törvények szerint járt el. Valamint, a tervezett emelésről sem a (rész)tulajdonos dunaújvárosi önkormányzatot, sem lakosságot nem tájékoztatta előzetesen. Az önkormányzat részéről delegált ügyvezetőt ezért menesztik a Dunanett Kft.-től, és azt javasolják a másik tulajdonos Energott Kft. vezetőinek, hogy fontolja meg az általuk delegált ügyvezető Neszmélyi Loránd menesztését is.

Szepesi Attila, gazdasági alpolgármester hozzátette, egyeztetett az Energott tulajdonosával, Pomázi Csabával, aki közölte, hogy ő sem kapott információt a drasztikus áremelésről és támogatja az önkormányzat azon elképzelését, hogy a napokban postázott  közel százszázalékos emelést  tartalmazó számlaleveleket vonja vissza a szolgáltató. A hatályos törvénynek megfelelően adjon ki új számlákat, a kormány által engedélyezett 4,2 százalékos áremelést tartalmazva.

A szocialisták részéről Pintér Attila az firtatta, hogy volt-e vizsgálat az ügyben, mielőtt a személyi kérdésekben döntés született. Szepesi válaszában közölte, bakiztak az ügyvezetők, amikor nem tájékoztatták sem a lakosságot, sem az önkormányzatot, mindezekért pedig vállalni kell a felősséget. Pintér Tamás képviselő szerint felmerül az igazgató, Rosta Gyula felelőssége is a történtekkel kapcsolatban.

A Dunanett részéről Neszmélyi Loránd szólalt fel. Emlékeztetett rá, hogy a cég januárban levélben tájékoztatta az önkormányzatot. A szolgáltató pedig a 2011 decemberében megkötött Közszolgáltatási Rendeletben foglaltak szerint számlázott. A Dunanett Kft.-t is soraiban tudó Konzorcium azzal a Közép-Duna Vidéki Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulással kötötte meg ezt a szerződést, amelynek a város is a tagja, ennek tanácsában pedig az önkormányzat részéről ott ül Sztankovics László és Szabó Zsolt képviselő.

Az utóbbi napok hóhelyzete és az ehhez kapcsolódó síkosságmentesítés, pontosan ennek hiánya is témát adott a városatyáknak. Cserna Gábor katasztrófálisnak minősítette a síkosságmentesítést és a városi hóeltakarítást. A Dunanett Kft ismét porondra került, hiszen a DVG Zrt.-n keresztül e cég felelős az utak tisztításáért. A szocialista Tóth Kálmán részletes vizsgálatot kért az ügyben, mint fogalmazott: "lássunk tisztán, hogy a város pontosan mennyit és miként költött síkosságmentesítésre." Neszmélyi Loránd felszólalásában elmondta, a megrendelt sószállítmány az intenzív havazás alatt érvényben lévő kamionstop miatt nem érkezett meg időben a céghez.

Elhangzott, a hóhelyzet nem megfelelő kezelése is közrejátszott abban, hogy az önkormányzat részéről megingott a bizalom Izsák Endre ügyvezető iránt.

Eközben Polgárdiban

Csütörtökön délelőtt Polgárdiban találkoztak a szemétszállítási feladattal megbízott Konzorcium és a 168 önkormányzatot tömörítő Társulás képviselői. Az egyeztetésen a Társulás kötelezte a Konzorciumot, köztük a Dunanett Kft.-t is a törvény szerint megszabott áremelés alkalmazására, valamint a Közszolgáltatási Szerződésben foglalt szolgáltatási tartalom elvégzésére. A szolgáltatók jelezték, ha mindez hosszú távon így marad, az a cégek ellehetetlenüléséhez vezethet.


Léptek a tulajdonosok

A közgyűlést követően sajtóközleményben összegezte a szemétszállítási díjakkal kapcsolatban hozott döntéseket Cserna Gábor polgármester.

Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése március 28-ai, csütörtöki ülésén sürgősségi indítvány formájában tárgyalta a szemétszállítási díj emelésével kapcsolatos problémát. Ennek nyomán kezdeményeztük a Dunanett Kft. önkormányzatunk által delegált, és a cég másik tulajdonosa, az Energott Kft. által delegált ügyvezetőjének azonnali visszahívását, továbbá a napirend tárgyalásakor hangsúlyoztuk, hogy a kiküldött számlákkal  kapcsolatban is megtesszük a szükséges intézkedéseket.

Dr. Dorkota Lajos azonnali egyeztetéseket kezdeményezett a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségével, amely megállapította, hogy a Dunanett Kft. számlakibocsátása jogszerűtlen volt. Ennek nyomán a Dunanett Kft. két tulajdonosa, az Energott Kft. valamint Dunaújváros önkormányzata megállapodást kötöttek arra vonatkozóan, hogy a Dunanett Kft. által az érintett lakosság számára kibocsátott számlákat maradéktalanul visszavonják.

A családok közterheinek csökkentésére irányuló munkának ezzel nincs vége. A jövőben is keressük a térség településeinek együttműködését, s számítunk segítségükre. Dunaújváros önkormányzatának vezetése maximálisan támogatja a kormány rezsicsökkentő tevékenységét, s továbbra is az emberek terheinek csökkentésén dolgozunk - áll a polgármester közleményében.


Visszavonják a számlákat

Sajtóközleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz dr. Dorkota Lajos kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal, és Schneider Istvánné, a kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője is.

Fogyasztók bejelentéseiből értesült a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége a Dunanett Kft. több szempontból is kifogásolható szolgáltatói magatartásáról, a hulladékszállítási díjak drasztikus emeléséről, amely Dunaújvárosban és városkörnyéki településeken élő családokat érint - tartalmazza a közlemény.

A felügyelőség a rendelkezésére álló   fogyasztók által csatolt  iratok, számlák alapján közigazgatási eljárást indított a szolgáltatóval szemben, és tájékoztatta az ügyről a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot is.

Amint az eljárás befejeződik a Dunanett Kft. kifogásolt szolgáltatói magatartásával kapcsolatban, a Fejér Megyei Kormányhivatal azonnal tájékoztatást ad.  Addig is - megértve és átérezve az emberek indulatát -, az érintettek türelmét kérik a lapunkhoz eljuttatott közleményükben.

Dorkota Lajos ma délután tárgyalt a Dunanett Kft. tulajdonosaival, ennek eredményeként az eljárás végéig a cég visszavonja a számlákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!