Hírek

2014.04.23. 18:10

Utcai muzsikaszóval ünnepelt a zeneiskola

Javában zajlik a Sándor Frigyes hét, a fennállásának hatvanadik esztendejét ünneplő intézmény növendékei szerdán utcai koncertekkel szórakoztatták a városlakókat, de emléktáblát is lelepleztek és fát ültettek.

Gallai Péter

A zeneiskola amelynek népszerűségét jelzi, hogy az idén beiratkozott 373 növendékkel bizony már szűkösen férnek el a jelenlegi épületben szerdán egy street art (utca művészet) program keretében mutatkozott be ismét a járókelőknek, a városbélieknek, ami egyben a Tehetség Hónap egyik rendezvénye is volt. A helyszínt nem is volt nagyon nehéz eltéveszteni, ugyanis szabadtéri rajzolásra, közös alkotásra is invitáltak mindenkit a délután során, az egyik óriás plakáton már messziről olvashattuk: 60 Dallam a szélben .

Ám mielőtt felcsendültek volna a különböző hangszeres produkciók, az iskola igazgatója, Moravecz Attila és Izsák Máté önkormányzati képviselő, aki egykoron maga is diákja volt az intézménynek, leleplezték a jubileumi évfordulóra emlékeztető táblát, ami mellett egy frissen ültettet fa is helyet kapott.

A hatodik évtizedét ünneplő intézmény kollektívája és növendékei különös napra készültek. Ám mielőtt ők kerültek volna reflektorfénybe, Moravecz Attila igazgató és Izsák Máté képviselő leleplezte a jubileum alkalmából készített emléktáblát.

– A tantestület és a gyerekek nevében ezzel is szeretnénk megemlékezni az elődökről, az iskoláról. A mellé ültetett fa pedig reményeim szerint olyan szép és dús lesz, mint az iskola hatvan év alatt elért eredményei – mondta a direktor.

Izsák Máté, mint egykori növendék arról beszélt lapunknak, hogy náluk a családban a zene meghatározó volt, ő maga hegedült:

– Mindig jó emlékekkel jövök ide vissza, abba az intézménybe, amely sok tehetséget kinevelt már a hosszú évek során. Jó látni, hogy milyen sok fiatal választja a zenét, aminek szeretete mindenkit magával ragad és emellett kiváló személyiségformáló eszköz. Az alkotás öröme pedig minden gyereknél adott. A körzet képviselője a múlt után a jelen fontos feladatiról is beszélt, így arról is, hogy az épület homlokzatának felújítása és nyílászáróinak cseréje már igen időszerű, amelyre pályázatot adtak be, de személyesen is próbálja előremozdítani az ügyet.A beszélgetés alatt sorra érkeztek a gyerekek, akik az utcán összesereglett hallgatóság előtt bemutatták tudásukat, ki hegedűn, klarinéton, harmonikán, dobon, gitáron...

Moravecz Attila azt mondta: büszkeséggel tölti el, hogy a hat évtized alatt ilyen aktívan és sikeresen dolgoztak az elődök.

– Amikor három éve igazgató lettem, akkor gondoltam azt, jöjjünk ki a falak közül, minél többször mutassuk meg magunkat, mert bizony sokan nem is tudták, hogy a városban létezik önálló zeneiskola, holott amióta város a város, azóta működik. Így indult a Sándor Frigyes hét programsorozat, amelynek egyik eleme volt az utcai muzsikálás, amit nagyon pozitívan fogadtak az itt élők.Az igazgató hozzátette, azzal az örömteli problémával szembesültek, hogy a sok diák miatt vannak napok, amikor az igazgatói irodában is órát kell tartani:

– A reményeim szerinti nem is olyan távoli jövőben elékszülhet a bővítése az épületnek, ami emelet ráépítést jelentene. A tervek már korábban elkészültek, ezeket most bekérte a KLIK. Szeretnénk hamarosan a névadó szobrát is felállítani az intézmény melletti zöld területen. A remekül sikerült zenés és rajzos délután után csütörtökre is jut program: 17 órától az iskola kamaratermében rendezik meg a gyerek-szülő koncertet. Április 25-én pénteken 19 órakor pedig a Dunaújvárosi Főiskola sportcsarnokában tartják meg a Sándor Frigyes hét ingyenes gálakoncertjét, amely egyben a VII. Országos Zenekari Verseny megnyitója is lesz, a vasárnapi tartó seregszemlére ezernél több zenészt várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!