Hírek

2013.06.12. 17:11

Utcák, keresztelő előtt

Dunaújváros - A törvény az törvény: át kell keresztelni az önkényuralmi rendszerekkel összefüggésbe hozható hírességek nevét viselő utcákat. Dunaújvárosban tíz ilyen aggályosnak tartott utcát, teret találtak.

Körmendi Erzsébet

A hatályos jogszabályok értelmében közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, illetve olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét sem, amely ezen rendszerre közvetlenül utal. A törvényt minden településnek be kell tartani: a névváltoztatás tehát kötelező. Dunaújváros önkormányzatának  tíz olyan közterületet kell átneveznie, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia aggályosnak tart és javasolja a névváltoztatást.

A belvárosi Gorkij utcát Bárdos Lajos utcára keresztelnék. Az ott lakó Dobrotka Eszter azt mondja: egyáltalán nem örül, ha megváltoztatják az utcanevet, mert már megszokta a korábbi elnevezést (Fotó: Lázár Zsolt)

A keresztelőt segíti a közgyűlés által létrehozott utcanév bizottság, amely június 10-én, hétfőn ülésezett, és ötletekkel segíti a végleges döntést. Az Úttörő és Kisdobos utcát például egyesíteni javasolják Bóna István elnevezéssel.  A Gorkijból Bárdos Lajos, a Károlyi Mihályból pedig Krúdy Gyula sor lenne, a Zalka Máté utca elnevezése Weöres Sándor, a Majakovszkijé Béke út lenne. A Marx Károly térre vonatkozó javaslat: Mars tér. A Rózsa Ferenc udvar csak Rózsa udvar maradna, a Ságvárit megváltoztatnák   Teleki Blankára, a Tanács utca pedig házszámrendezéssel az Erkel kerthez csatlakozhatna.

Az érintett utcákban lakók tucatjait kérdeztük meg: senki nem örül a változásnak. Nem az a fontos nekik, hogyan hívják az utcát, hanem az, hogy tűnjenek el a kátyúk, lehessen parkolni. Új névtáblák  helyett ezekre kellene költeni...

De az önkormányzat vezetői nem mérlegelhetnek, a változtatás kötelező. Az utcák, terek  névadásában kérik a lakók segítségét! Várják a javaslatokat június 26-ig. A város hivatalos weboldalán információs ablakot hoztak létre e célra. A név ötleteket elküldhetik dr. Kukorelli Sándor jegyzőnek is levélben. A borítékra írják rá: Utcanevek véleményezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!