Hírek

2016.07.29. 20:00

Utcanevek változásáról

Dunaújváros - Sok olvasónk kér tanácsot tőlünk, hogy melyik új nevű utcát merre találja? Nehéz a válasz, de azért...

Pekarek János

Talán furcsán hangzik, de a közterületek elnevezését is korszerűsíteni kell időnként. Ez történt mostanában Dunaújvárosban is, amikor a megyei jogú város közgyűlése két menetben új utca- és térnevekről döntött.

Erről annak rendje és módja szerint értesítették az ott lakókat (bár voltak, akik lapunkban is aggódtak, azt gondolván: elfelejtették őket, de nem...), soron kívül, lakásonként beosztva írathatták át személyi okmányaikat a kormányablaknál.

Ám, aki nem a megváltozott nevű utcában lakik, az sokszor csak értetlenül néz, amikor ilyen vagy olyan címen kell keresnie valakit vagy valamit.

Hozzánk is sűrűn betérnek olvasók, érdeklődni, - és nekünk sincsen könnyű dolgunk, elvégre az emberi emlékezet véges.

Hát vegyük akkor sorra, hogy melyik utcából vagy térből mi lett?

A Gorkij utca tavaly augusztus elseje óta hivatalosan Széchenyi István utca - és a Gorkij köz logikusan a Széchenyi István köz elnevezést kapta.

Íme, egy megváltozott nevű utca. Már kinn vannak a házakon az új névtáblák, és ahol kellett. Képünkön Ady Géza és Kalmár Kristóf. Fotó: Tőke Kata

A Zalka Máté utca neve Gábor Dénes utca lett. A Károlyi Mihály sor Krúdy Gyula sorrá változott. A Marx Károlyy tér Zecher János nevét kapta, a Rózsa Ferenc udvarból egyszerűen Rózsa udvar lett. A Ságvári Endre utca már Bóna István utca.

Korábban létezett nálunk Úttörő utca és Kisdobos utca is: ezeket most összevonták, és egységesen Kodály Zoltán nevére keresztelték át. Ezzel együtt megváltozott a lépcsőházak számozása is, hogy értelemszerűen és egységesen mutassák a lakcímeket.

Ennek értelmében tehát a korábbi Kodály utca 1-3., valamint a 2. számozása változatlanul marad. Az Úttörő utca 2. Kodály utca 5-re változik. Az Úttörő utca 1-3. (vagyis: a Móricz Zsigmond Általános Iskola) Kodály 7. ezentúl. Az Úttörő utca 5.-ből Kodály utca 4. lett. A Kisdobos utca 1. és 3. Kodály utca 6. és 8. immár. Megváltozott az egyetlen, korábban Tanács utcai lépcsőház számozása is: a Tanács utca 7. már az Erkel kert 22. számú lépcsőház.

Tehát a korábbi, munkásmozgalmi harcosok és ideológusok helyett zömében neves magyar tudósok, művészek nevét kapták az utcáink.

A megyei jogú város önkormányzati közgyűlésének tavalyi döntése nyomán, már májusban felszerelték az új utcanévtáblákat. Persze, aki a régi utcaneveket nem ismerte, az az újakkal sem lesz tisztában, és továbbra is csak a megérzései nyomán tud közlekedni majd a városban.

Az utcanév-változások mintegy ezeregyszáz embert érintettek. Ők azok, akik a megváltozott elnevezésű utcákban, tereken élnek. Az ő irataik átcímkézéséről külön gondoskodtak a kormányablakban: egyedi beosztás alapján értesítették a lakókat, hogy mikor mehetnek új irataikért.

Először, még 2015. októberében a volt Károlyi Mihály sor lakói vehették át új papírjaikat, majd novemberben a Gorkij utca, a Zalka Máté utca, decemberben az egykori Marx tér és a Rózsa Ferenc udvar lakói következtek. Januárban a Tanács utca és a Ságvári, végül a Úttörő és Kisdobos utca volt soron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!