Hírek

2015.05.03. 13:18

Vita az utcanevekről - az ott élők nem változtatnának

Dunaújváros - Lezárult az az utcanévtábla-cserék véleményezése. Egy 55 éve Úttörő utcai lakó kereste fel lapunkat.

Szabó Szabolcs

A hirdetvény szerint: A hatályos jogszabályok értelmében közterület nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely ezen rendszerre közvetlenül utal. Dunaújvárosban 10 olyan közterület elnevezését kell az önkormányzatnak megváltoztatnia, amelyek a Magyar Tudományos Akadémia ajánlása alapján nem javasoltak, vagy aggályosak. A Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése által létrehozott utcanév munkacsoport április 1-jén ülésezett, és a 2013. évben közzé tett javaslatot némileg módosítva, az akkori lakossági észrevételeket is figyelembe véve javaslatot tett.

Nem maradandó élmény. Molnár Gézáné a lecserélésre ítélt utcanévtábla előtt
Fotó: Ady Géza

Ám mit is tegyenek ilyen helyzetben az Úttörők?

- Még nem tudni pontosan, hogy milyen végeredménnyel is jár az önkormányzat által kezdeményezett lakossági véleményezés (írásunk főszereplője még április 30. előtt járt szerkesztőségünkben - a szerk.), ám sokunknak, akik a dunaújvárosi Úttörő utcában laknak nem igazán tetszik a az utcanéváltoztatás - véli Molnár Gézáné, aki elmondása szerint nem pusztán a saját, hanem lakóközösség véleményét is képviselve kereste fel a Dunaújvárosi Hírlap szerkesztőségét:

- Már a lakógyűléseken is több esetben szóba került a névváltoztatás kérdése. A többség szerint semmi szükség nincs arra, hogy lecseréljék az utcanévtáblát. Véleményünk szerint az úttörő elnevezéshez nem kötődik negatív kincsengés. Tény, a város szocreál múltját nem szabad és nem is kell eltagadni, az úttörő szót nem feltétlenül kell összekapcsolni a kommunista diktatúrával - mondta el lapunknak Molnár Gézáné, aki 55 éve lakik az Úttörő utcában, mint említette akkor költözött oda, amikor a házat átadták:

- A Kisdobos utcában élőkkel is sokat beszélgetünk erről és őszintén megvallva, nem szeretnénk, hogy átnevezzék az utcákat - zárta mondandóját olvasónk.

Felvetettük, hogy az önkormányzatot a törvény kötelezi a változtatásra. Megszólalónk szerint azonban lehetne megoldás:

- Nem a helyi önkormányzatot hibáztatom. Olvastuk, hogy Bárdos Lajosról neveznék el a ma még két külön utcát. Ha már változtatni kell, legyen inkább Sándor Frigyes utca, mégis az ő nevét viseli a helyi zeneiskola is - fogalmazott olvasónk.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!