Hírek

2015.08.17. 12:35

Alap adott otthont a XXIII. Fejér Megyei Vadásznapnak

Alap - Először falunappá, idén pedig már megyei nagyrendezvénnyé nőtte ki magát Alap vadásznapja, amely szombaton közel háromezer vendéget vonzott a kistelepülésre.

Körmendi Erzsébet

Az alapi, hivatalos nevén Sárréti Egyetértés Vadásztársaság az alapítása hatvanadik évfordulóján, hét évvel ezelőtt rendezte az első vadásznapot, akkor emléktáblát és kopjafalat állítottak az alapítók tiszteletére. Ezt az emlékfalat is megkoszorúzták a szombaton, a XXII. Fejér Megyei Vadásznapon, amelyet az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezete és a Sárréti Egyetértés Vadásztársaság közösen rendezett az alapi vadászházhoz tartozó nagyjából öthektáros területen. Fűrész Attila, az Országos Magyar Vadászkamara és a Fejér Megyei Vadászok és Vadgazdálkodók Szövetségének elnöke köszönetet mondott a házigazdáknak a kiváló szervezésért és vendéglátásért. Elmondta: huszonharmadik alkalommal rendezik meg a megyei vadásznapot, évente más-más helyszínen. Céljuk, hogy egy kellemes napot töltsenek együtt a vadászcsaládok, baráti társaságok, szimpatizánsok. Továbbá ami még nagyon fontos: úgy állítják össze a programot, hogy lehetőleg minél több nem vadászó embert is oda vonzzanak, hogy találkozzanak, beszélgessenek velük, meggyőzzék őket arról, hogy az ő életformájuk nem az ölésről szól, hanem elsősorban a környezet értékeinek a megóvásáról, valamint a minél magasabb színvonalú vadállomány létrehozásáról.

- Nem azt várjuk mindenkitől, hogy vadászként gondolkodjon, mindössze annyit kérünk, értsék meg és fogadják el, hogy a vadgazdálkodás szükséges velejárója az életnek. Az emberek egyik pillanatban sajnálják szegény őzet, elítélnek bennünket, a másikban pedig, tőlünk várnak megoldást, amikor az úton közlekedve vadkáruk van, vagy amikor a vaddisznó feltúrja a szántást, az őz megdézsmálja a vetést. Azért dolgozunk, hogy a természetben egyensúlyt teremtsünk, rásegítsünk, ahol kevés a vad, és gyérítsünk, ahol túl sok - nyilatkozta Fűrész Attila lapunknak az ünnepség után.

A sárrétiek meghívták a velük közeli kapcsolatban álló zentai, valamint a Csingervölgyi Vadásztársaság tagjait is a vadásznapra, amelyet megtisztelte jelenlétével Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára, Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke, dr. Simon László kormánymegbízott, és Varga Gábor országgyűlési képviselő, aki örömmel vette, hogy a megye déli részére költözött a vadásztársadalom egy nap erejéig. Részt vettek a programon a Vadex és a megye 12 vadásztársaságának tagjai is, az utóbbiak kiállítási anyagokkal, standokkal is bemutatkoztak. Továbbá főztek is nagyon sokan a vadételek főzőversenyére benevezett 48 (!) csapatnak legalább a fele vadászokból állt. A népes legalább háromezres vendégsereg minden tagja talált kedvére való programot, ezt tanúsíthatjuk: a Hubertus misétől a hűséges társ, a kutya bemutatón, a koronglövő bajnokságon, huszárbemutatón, vadászhintózáson, trófeamustrán át az igényes színpadi műsorokig minden volt az alapi vadásznapon.

Az alapi vadászok sokat dolgoznak azért, hogy a legjobb legyen a vadállomány

Alap - A Sárréti Egyetértés Vadásztársaságot nem gazdag hobbipuskások alkotják, hanem hasonló gondolkodású, egyszerű emberek, akik sokat dolgoznak a vadállomány javításáért.

Az alapi vadásztársaság 1947-ben alakult 19 alapító taggal. A területen jelentős fácán, mezei nyúl, fogoly és őz állomány volt. A vadvízi felület gyarapítása és az időközben kialakult barátságok okán egyesültek a szomszédokkal 1977-ben, így jött létre a mai Sárréti Egyetértés Vadásztársaság, amelynek irányítását a mélyponton vette át Méhes Lajos 2002-ben. Hitelből rendezték a soraikat, és az összetartásnak, a tengernyi kétkezi munkájuknak köszönhetően ma már komoly vadgazdálkodást folytatnak. Akkor egy volierük volt, ma három van, amelyben a tagok 10 ezer fácánt és 5 ezer vadkacsát gondoznak, nevelnek napos kortól. Ezeket engedik ki a területre levadászásra és a vadállomány pótlására. Szépen felújították a vadászházat, rendezték a környékét. A további fejlesztéseknek már a tagok fizikai tűrőképessége szab határt.

- Hasonló gondolkodású, egyszerű földművelő, földtulajdonos emberekből álló társaság a miénk, a vad szeretetet és a jó közösség tart össze bennünket. Nálunk a vadászati jog apáról fiúra száll, javaslatra sem kerülhet be közénk akárki, csak aki tesz érte, és akinek a családjában generációkon keresztül vadásztak - mondja Méhes Lajos elnök.

Vadásztársaságuknak jelenleg 44 tagja van. Területük 9300 hektár, Alapot, Alsószentivánt és kicsi sárbogárdi részt ölel fel. Jellemzően apróvadas övezet, ám váltóvadként a vaddisznó és a szarvas is megjelenik. A társaság mai helyzetét a stabilitás és a szervezettség jellemzi, aminek ékes bizonyítéka, hogy 2007-ben megkapta a gróf Nádasdy Ferenc-díjat, amelyet azon vadgazdálkodók elismerésére alapítottak, akik kiemelkedően teljesítenek a vadászat és a vadgazdálkodás terén.

Az alapi székhelyű társaság igyekszik részt venni minden, a falu életében jelentős rendezvényen. Találkozóik is gyakoriak. Évente háromszor tartanak közgyűlést, a tagok 13-szor vadásznak együtt, 31 alkalommal pedig magyarokat, külföldieket vadásztatnak a területen.

- Ezek jó alkalmak arra, hogy tanuljunk a hibákból, megbeszéljük a tennivalókat. Egyébként pedig kijövünk ide a vadászházhoz, főzünk egy jót és beszélgetünk. Ettől jó a közösség - véli az elnök.

Elismerés a munkáért, a hírnév öregbítéséért

Kitüntetésben részesültek a vadásznapon azok, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak a vadászok jó hírnevének öregbítéséhez, a vadgazdálkodás kultuszának fenntartásához.

A Hubertusz-kereszt ezüst fokozatát vehette át Czájner Mihály a Sárréti Egyetértés Vadásztársaság tagja, az intézőbizottságának gazdasági felelőse.

Kamarai aranyérem kitüntetéssel ismerték el Méhes Lajosnak, a Sárréti Vadásztársaság elnökének a tevékenységét. Személyéhez kapcsolódik az elődöktől örökölt, a legkorszerűbb technológiájú apróvadgazdálkodás. Tetteivel kiérdemelte a megyei vadászkamara sportvadász alelnöki tisztségét.

Nimród-érmet kapott Barta Ferenc hivatásos vadász, szakirányító erdész, id. Bencze Tibor a Székely Zsigmond Vadásztársaság tagja, valamint Fülöp Zoltán hivatásos vadász, Szabó János, a Sárréti Egyetértés Vadásztársaság fővadásza, vadászmestere.

Magyar Vadászatért érdemérmet vett át Sándorfalvi László, a Vadex Zrt. nyugállományú vadgazdálkodója.

Gróf Nádasdy Ferenc emlékplakett elismerésben részesült a Rovákja-völgye Vadásztársaság, amelynek tagjai a Velencei hegység kifutó területéből faragtak élhető, vadászható területet, amit előrelátó gondolkodással, biztos anyagi tőkével kezelnek.

 

 

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!