Hírek

2016.11.09. 17:50

Vádemelés történt - Együtt rejtették el a megfojtott férfi holttestét

Dunaújváros - Vádat emelt a Tolna Megyei Főügyészség a 2013-ban meggyilkolt dunaföldvári vállalkozó ügyében.

Gallai Péter

Mint korábban megírtuk: a rendőrségi nyomozás alapján az elsőrendű vádlott, a dunaújvárosi G. A. 2013. május 1-én bántalmazott dunaföldvári otthonában egy 42 éves vállalkozót, aki ennek következtében életét vesztette. Két társa, Sz. J. valamint a bűnpártolással gyanúsított G. R., azaz Gál Roland volt dunaújvárosi önkormányzati képviselő - aki az eljárás során lemondott - segítségével az áldozat holttestét Dunaújvárosba vitte, és egy ház pincéjében elrejtette.

A Tolna Megyei Főügyészség szerdai tájékoztatásából az emberölés részleteit is megismerhettük.

Eszerint a gyilkosság végrehajtója, a rendőrség által G. A.-ként azonosított férfi - akit korábban ugyanilyen bűncselekmény miatt már elítéltek -, miután ellenségessé vált a viszonya későbbi áldozatával, elhatározta, hogy elégtételt vesz az egyedül élő dunaföldvári vállalkozón. A gyilkosság napján a börtönből ismert barátját a másodrendű vádlottat kérte fel arra, figyelje a férfi házát, aki az éjszaka tájékoztatta őt arról, hogy egyedül van otthon. Az ügy harmadrendű vádlottja - ő lehet Gál - ekkor kapcsolódott be a cselekménybe, s gépkocsijával a helyszínre vitte a gyilkosság elkövetőjét.

Idén februárban találták meg az áldozatot Dunaújvárosban
Fotó: TMRFK

A vádirat szerint a gyilkos indulatosan ment be az áldozat házába, nyomban torkon ragadta, s miután a földre estek, megfojtotta. A holttestet ezután kivitte a házból, a gépkocsit vezető G. R. segítéségével betette az autóba, majd mindhárman az elkövető édesanyjának felújítás alatt lévő, dunaújvárosi házához mentek. A holttestet a ház pincéjében építési törmelékkel befedték, majd elé egy falat építve elrejtették. G. A. a korábban figyelő és segítő társának a közreműködés fejében átadta a holttestről levett aranyláncot, később pedig a hallgatásáért 1 millió 300 ezer forintot is adott.

Mindhárom vádlott előzetes letartóztatásban várja a Szekszárdi Törvényszék előtti bírósági tárgyalást. A főügyészség az elsőrendű vádlottal szemben fegyház-, a másod- és harmadrendűvel szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

A főügyészség által kiadott sajtóközleményhez Himmelné dr. Ökrös Magdolna, a Tolna Megyei Főügyészég sajtószóvivője lapunk kérdésére hozzátette, az előre kiterveltség minősítő körülményként nem merült fel. - A cselekmény elsődleges motívuma az lehetett, hogy az áldozatot az elkövető megleckéztesse - tette hozzá.

Továbbá megtudtuk, hogy az első és harmadrendű vádlott ismerte egymást. Egyrészt munkakapcsolatban voltak, ezen felül távolabbi - nem vérrokoni - családi kapcsolatban is álltak. Az első és másodrendű vádlott pedig a börtönből ismerte egymást.

Arra a kérdésünkre, hogy úgy tudjuk, az egyik gyanúsított dobta fel a többieket, így válaszolt: - Annyit mondhatok, a terhelti körből került ki az az információ, ami alapján a rendőrség szakszerű és alapos munkája révén felderítette az ügyet. Egyébként, mint minden esetben, különösen ha a legsúlyosabb bűncselekmény merül fel, az ügyészség számára is nagy szakszerűséget igényelt a munka.

A szóvivőt arra is kértük, mondja el, a vádlottak milyen ítéletre számíthatnak. Eszerint az elsőrendű vádlott mint különös visszaeső 5-20 évet, vagy akár életfogytig tartó büntetést is kaphat. A másodrendűt bűnpártolásért és orgazdaságért vonhatják felelősségre, a halmazati büntetés felső tétele ebben az esetben 7,5 év, míg a harmadrendűre bűnpártolásért maximum 5 évet szabhatnak ki.

Ami pedig az eljárás további menetét illeti: az akták már bíróságon vannak, s mivel a gyanúsítottak előzetes letartóztatásban és kiemelt ügyről van szó, ezért az első tárgyalás napját rövid időn belül kitűzhetik.

Gál Roland 2006-tól volt dunaújvárosi önkormányzati képviselő, 2016 márciusában lemondott megbízatásáról, a Fidesz felfüggesztette párttagságát, a párt helyi szervezete pedig kezdeményezte kizárását az önkormányzati frakcióból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!