Hírek

2016.06.07. 13:20

A vakáció beköszöntével megnövekszik a felügyelet nélkül maradó gyerekeket fenyegető veszélyek szintje

A vakáció veszélyeire hívja fel a figyelmet a rendőrség egy remek kisfilmsorozatban: KOMP!

Pekarek János

 

A nagyon várt vakáció beköszöntével nem csak a kulcsos gyerekek jelennek meg az utcákon, tereken (akik a nyakukba akasztott zsinegre fűzve hordják a lakáskulcsot, el ne veszítsék...), hanem ugrásszerűen megnövekszik a sokszor felügyelet, tanács nélkül maradó gyerekeket, kamaszokat fenyegető veszélyek szintje is.

A rendőrség, amely sokéves tapasztalatok alapján nagyon is tisztában van e veszélyekkel, közvetlenül a legérintettebbekhez: a gyerekekhez fordul az iskolaév utolsó napjaiban. Számos intézményben tartanak ismeretterjesztő, felvilágosító előadásokat, kicsiknek és nagyobbaknak. Mégpedig egy meglepően jó, mozgalmas és üdítően rövid filmekből álló sorozat segítségével. Ez a KOMP: a Korszerű Megelőzési Program.

Szász Noémi címzetes rendőr törzszászlós az adonyi művelődési házban rendezett vakációs ismeretterjesztő előadáson

Mi Adonyban vettünk részt egy ilyen rendezvényen, a művelődési házban. A kisebbeknek még külön látványosságról is gondoskodtak: a pusztaszabolcsi tűzoltók vonultak fel egy szerrel, és még a fecskendőt is kipróbálhatták, a tűzoltó-öltözetet pedig felpróbálhatták az iskolások. Akik így egészen más szemmel figyelték az előadást.

Hiszen a tűzvédelem is része a nyári felkészítőnek: sok a kirándulás, táborozás, tábortűz: amit, hallottuk, sosem szabad őrizetlenül hagyni, de mindig gondoskodni oltóanyagról, s arról, hogy ne maradjon parázs a tűzből.

Szász Noémi, az adonyi rendőrőrs munkatársa pedig a kisfilmek segítségével olyan, triviálisnak tűnő, de mégis kockázatokat hordozó dolgokra is felhívta a figyelmet, mint az utazás a tömegközlekedéssel, ami közben tolvajok kiüríthetik az ember zsebét, a strandi lopások, amelyek ellen nem véd, hogy törölközővel letakarjuk értékeinket, a természetes vizekben való fürdés (természetesen erre kijelölt helyeken!), a csónakázás veszélyeire való felkészülés, a viharjelzések fegyelmezett betartása.

De ne feledkezzünk meg a nyár veszélyei között olyanokról sem, mint ami a már majdnem felnőtt gyerekeinket például egy jónak vélt buliban környékezhetik meg! Az alkohol, a drog, a rossz, ismeretlen társaság ugyancsak nagy bajt tud okozni. Például azzal, hogy nagyban elősegítheti a gyerek áldozattá - vagy akár elkövetővé válását is! Akár csak azzal, hogy a szokatlan hangulatban jó heccnek tűnik valami, amiből akár bírósági ügy, egy életen át megmaradó bélyeg, priusz is lehet.

Márpedig a törvények szerint már a tizenkét évét betöltött gyerek is büntethető, ha erőszakos bűncselekményekben vesz részt.

Tudjuk, természetesen, hogy kicsik és nagyok már sokszor hallották ezeket a figyelmeztetéseket, valószínűleg kívülről el is tudnák sorolni mindet - aztán egyetlen perc elég, hogy elfelejtsék, mintha sose hallották volna...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!