Hírek

2017.02.13. 17:15

Ez a mi városunk - Változások, amelyek jobbá teszik az életet

Dunaújváros – Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere mondta egy közelmúltban megtartott rendezvényen, hogy év elején helyes és illő visszatekinteni a mögöttünk hagyott hónapokra, felkészülni az előttünk álló feladatokra. Ennek szellemében kértünk tőle interjút.

Körmendi Erzsébet

– Mozgalmas, eseménydús és tartalmas éve volt városunknak 2016-ban. Ön szerint is?

– A kezdet erős volt tavaly is, ahogyan élénken emlékszem még a polgármesterré választásom utáni első munkanapokra, amikor a táborállási partfalszakadással kellett megbirkóznunk. No, de ez a mostani év sem kezdődött derűsebben, gondoljanak csak a távfűtési és ivóvízgondokra. Az önkormányzat ezúttal is megtette a szükséges lépéseket a szolgáltató felé, és a helyzet normalizálódott. Az ön kérdése viszont nem erre vonatkozott... Tavalyról és a jelen helyzetről beszéljenek a tények, amelyek olykor száraznak tűnnek, mégis fontosak a mi életünkben. A város idei költségvetésében bevételi oldalon 14 milliárd forint áll rendelkezésünkre a tárgyévi bevételekből. Az előző évi maradvánnyal kiegészítve több mint 18 milliárd forintot költhetünk.

Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere

- Biztosított a város mindennapjainak üzemeltetése és jut fejlesztésre is pénz - mondta Cserna Gábor polgármester, majd hozzátette: - Fontosnak tartom leszögezni, hogy hitelfelvételt nem tervezünk, és a 2017-es esztendőre új adónem bevezetésével sem számolunk. Városüzemeltetési feladataink ellátását teljes egészében saját, főként adóból származó bevételből finanszírozzuk. Ezekre a feladatokra idén a tavalyinál többet, mintegy 1,5 milliárd forintot tudunk áldozni. A már elvégzett munkáinkból a teljesség igénye nélkül emelek ki néhányat: utak, járdák, lépcsők, hidak fejlesztése, például a vásártér, az erdei tornapálya csapadékvíz-elvezetése, járdák felújítása mind a tíz körzetben, térköves park a zeneiskola mellett. Parkolók fejlesztése például az Apáczai Csere János utcában, gyalogátkelőhelyek kialakítása, például a Venyimi úton. Bútorok cseréje az Arany, a Szilágyi, a Vasvári iskolában, a középiskolai kollégiumokban, tetőfelújítás és nyílászárócsere a zeneiskolában, az MMK épületének felújítása. Szaunapark a Szalki-szigeten, a kempingben. Az uszoda állagmegóvási munkálatai, a kézilabdacsarnok tetőszigetelése. Vis maior esemény volt 2016-ban az Alsófoki patak mederoldalának helyreállítása. Intézményműködtetési kiadásaink meghaladják a 4 milliárd forintot, amelynek több mint 50 százalékát önkormányzati forrásból biztosítjuk. Megjegyzem, ezen a területen jelentős változást hozott a 2017-es év, mert a köznevelési intézmények működtetését átvette az állam. Bölcsődéinkben minden, három év alatti kisgyermek elhelyezését biztosítjuk. Változatlanul önkormányzati feladat a gyermekétkeztetés, amelyet az állami költségvetés részben támogat. Ahogyan 2016-ban, úgy ebben az esztendőben is biztosítjuk minden szünidőben a rászoruló diákok ingyenes étkeztetését. Szociális feladatainknak a segélyezéssel és az intézmények fenntartásával változatlanul eleget teszünk. Kulturális feladatainkat a színházon, a könyvtáron, a múzeumon, a Munkásművelődési Központon keresztül oldjuk meg, és jóleső érzéssel jegyzem meg, hogy ezek az intézményeink kifejezetten igényes, nívós programokkal, szórakozási lehetőségek tárházával várják Dunaújváros polgárait. Kínálatukat számos pályázati forrás bevonásával folyamatosan bővítik. Ha már egyszer programok, kiemelem a számomra oly kedves nagy rendezvényeket, amelyek 2017-ben már hagyományként kerültek be a naptárba. A Parázs-Varázs Grillparti, a halászléfőző fesztivál, az Ezer Lámpás Éjszakája, a Petőfi Művészeti Liget, a Rockmaraton, az augusztális, az advent a téren négy héten át, végül a szilveszteri parti... Ezek a rendezvények tömegeket vonzanak minden korosztályból, igazolva, hogy a helyiek igénylik a színvonalas, igényes, kulturált kikapcsolódást. A nagy rendezvények előkészítője és lebonyolítója a Tourinform Iroda.

Szót ejtenék két intézményről, amelyeket nem az önkormányzat működtet, mégis a sajátunknak érezzük mindkettőt, fontosak a dunaújvárosi családok, a dunaújvárosi fiatalok életében. A Dunaújvárosi Egyetemre már azért is büszkék vagyunk, mert az alkalmazott tudományok egyetemeként működik tavaly január elseje óta. A kormány segítségével az egyetem megszabadult a legnagyobb terhet jelentő campus projekttől, és már megkezdték a többi projekt kiváltásának előkészületeit. Ezek 900 millió forint megtakarítást jelentenek az egyetemnek.

Büszkék vagyunk a Szent Pantaleon Kórház-rendelőintézetre is, amely 2016-ban elnyerte a Kiváló Városi Kórház elismerést, a legjobbnak bizonyult a hazai egészségügyi ellátóknak, orvosoknak, háttéripari cégeknek meghirdetett versenyen a városi kórházak kategóriájában. Ugyancsak a gyógyító munka elismerése, hogy az intézmény elnyerte a Semmelweis Egyetem Gyakorló Kórháza címet.

- A foglalkoztatás, a megélhetés kardinális kérdés Dunaújvárosban is...

- Tapasztalatom szerint enyhültek a foglalkoztatási nehézségek, javult a munkanélküliségi ráta. A vasműben voltak gondok, de sikerült időben közbelépni, és így elmaradt a beharangozott csoportos létszámleépítés, mert a kormány 480 millió forinttal segítette elő a munkahelyek megtartását. Érezhetően stabilizálódott a nagyvállalat, és látványos, össznépi szabadtéri rendezvénnyel, magas rangú vendégek részvételével ünnepelték a kettes kohó átépítését. A Hankook folyamatosan fejlődő és fejlesztő, nagyon erős gazdasági pillér. A Hamburger Hungáriáról ugyanezt lehet elmondani, a cég új erőművet is avatott tavaly nyár elején. A Ferrobetonról és a többi helyi munkaadóról is csak jót mondhatok.

- Dunaújváros híres a segítő összefogás erejéről!

- Ez egy hozzám nagyon közel álló téma. Gondoljanak bele, kizárólag Pecsét István gyógyulása érdekében milyen hatalmas erőket tudtunk megmozgatni, és akkor a többi patronáltunkról még nem is szóltam. De említhetem a támogatói gálát, ami fantasztikus volt, a kórházi és a Fidesz-bált, a jótékony italosztásokat, amelyek mind-mind jó ügyet szolgáltak, örömöket adtak adományozói és fogadó oldalról egyaránt. Hasonlóan jó érzés, hogy önkormányzatunk egyedi módon támogatja az időseket évente két alkalommal, pünkösdkor és karácsonykor, valamint iskolakezdési támogatással segíti az első és kilencedik évfolyamon tanuló dunaújvárosi gyerekek családját.

- A város polgármestere hogyan érzi magát Dunaújvárosban?

- Távolabbról kezdeném a választ, mert meg kell említenem azokat az országos döntéseket, amelyek hatnak a közérzetünkre, javítják helyben is az életminőséget, könnyebbé teszik a mindennapokat. Kezdhetjük a rezsicsökkentéssel, folytathatjuk a nyugdíjak reálértékének megőrzésével, és a családoknak sokat jelentő adókedvezménnyel, otthonteremtési lehetőséggel, vagy akár a mostani áfa-csökkentéssel, amitől olcsóbb lett például a csirkehús, a tojás. Helyreállt a közrend, a rendőrség visszakapta önbecsülését, a piac diktálta kívánalmakhoz igazodik a szakképzés, több pénz jut az egészségügyi alapellátásra. A polgármester akkor érzi jól magát a lakóhelyén, ha a fiatalok, a családosok, a nyugdíjasok is jól érzik magukat. Amikor a Fidesz átvette az előző ciklusban a város vezetését, hatalmas volt az önkormányzat költségvetési hiánya, görgettük magunk előtt a vaskos kintlévőségeket, olyannyira, hogy gondot okozott időnként a közszférában dolgozók bérének a kifizetése is. Szóval voltak problémák. De kormányzati segítséggel megszabadultunk az adósságoktól, és ezenfelül is számos módon érzékelhettük, hogy nem olcsó frázis, amit szoktam mondani, hogy előttünk a város, mögöttünk a kormány... Egyszóval stabilizálódtak a város pénzügyei, és ma már nem azon gondolkodunk, hogyan teremtsük elő a költségvetésből hiányzó összegeket. Ellenkezőleg: vannak tartalékaink, bátran tervezhetünk. Miközben sikerült felújítanunk a Rómait, a Városháza teret, ami nemcsak szép lett, hanem egyfajta találkozóhely és kiváló rendezvényhelyszín is, ahol a dunaújvárosiak jól érzik magukat. Mint említettem, nagyon jó programjaink vannak, remek sportsikerekkel büszkélkedhetünk, ideálisak a földrajzi adottságaink, gyönyörű a Duna-partunk, szépek a köztereink, amiért sokat tesz a DVG Zrt. a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve. Egyre élhetőbb a város... Tehát, úgy gondolom, tudja mi a válaszom: nagyon jól érzem magam itt, polgármesterként is. Bízom benne, a dunaújvárosiak is osztoznak velem ebben a jó érzésben. Mert ez a mi városunk.

- Az embernek óhatatlanul a fejlesztések folytatása jut eszébe, ha az élhető város gondolatot kiragadja az iméntiek közül. Milyenek a 2017-es kilátások?

- Vannak olyan nagyságrendű fejlesztések, amelyeket a kormányzattal való együttműködés nélkül egyszerűen nem lehet megvalósítani. Tehát nekem, illetve a városvezetésnek az a dolgunk, hogy keressük az együttműködést a kormánnyal annak érdekében, hogy Dunaújváros fejlesztéséhez a saját forrásainkon túl nemzeti forrásokat is el tudjunk érni. Jövőnket, a fejlődés irányát a Modern Városok Program szabja meg. Komoly munka lesz az uszoda, a sportcsarnok, a radari sporttelep, az arborétum felújítása, egy városi szálloda építése. A gazdaságfejlesztés érdekében áruforgalmi csomópontot alakítunk ki, a Nemzeti Autóbuszgyártás Cselekvési Program keretében lecseréljük az elöregedett helyi autóbusz-állományt. Megkezdődött a Dunaújváros - Sárbogárd közút, valamint a Magyar út és a Szigeti út felújításának előkészítése. A fejlesztések megvalósításáért is komoly előkészítő munka zajlik a háttérben, rendszeresek az egyeztetések a kormányzattal. Az egyik programelemnek - tegyük hozzá, a legkritikusabbnak -, a zöld rendelőnek már rendeződni látszik az ügye. További hasznosításáról most tárgyalunk. Reménykedhetünk abban, hogy az évek óta lelakatolt élményfürdő már valódi élményt is nyújt 2017-ben. A Modern Városok Programon kívül is megragadunk minden lehetőséget, ami a városfejlesztést szolgálhatja. Példának okáért említem az ELENA Programot, amely Kaposvár, Veszprém, Nagykanizsa, Tatabánya, Zalaegerszeg és Dunaújváros konzorciumban végzett munkáját tükrözi. Pályázunk a megújuló energiatermelés, az energiahatékonyság és a közlekedés területén tervezett beruházásokra. Továbbá indokolt a csatornahálózat bővítése Dunaújváros északkeleti városrészében. Még idén elkezdjük a Családok Átmeneti Otthonának a teljes korszerűsítését, szabadtéri sportparkot alakítunk ki a Batsányi utca mögött. Reményekkel telve nézünk az energiatudatos gondolkodást és életmódot elősegítő "Egyetlen Föld - az élő bolygónk" projektünk elé. A TOP-os pályázati felhívások közül önkormányzatunk 12 programra pályázott 2016-ban. Sikerként élem meg, hogy mindegyik pályázatunkat pozitívan bírálták el. Az elnyert támogatás 785 millió forintot tesz ki. Ezek közül említek néhányat. Elsőként beadott projektünk volt Dunaújváros fenntartható mobilitás tervének kidolgozása, amely március végére fog elkészülni és a további, közlekedési célú fejlesztések és beavatkozások alapját képezi. Önkormányzatunk nyáron felújítja a Makk Marci bölcsődét, az Aprók háza és a Napsugár tagóvodákat. A Duna-munka-TOP projekt 453 ember képzését, vállalkozóvá válását támogatja. Megújul a Vasmű úti zöld sáv és a Duna-parti sétány egy szakasza, sőt a Dózsa Mozi Centrum épülete és annak környezete is. Felújíthatjuk az Egyesített Szociális Intézet Batsányi utcai és Magyar úti telephelyét, az Útkeresés Segítő Szolgálat épületét, valamint mikrobuszt kap a Jószolgálati Otthon Közalapítvány. Megkezdődik a labdarúgóstadion fejlesztésének második üteme is. Kissé előre tekintve pedig... három iskola, a Dózsa, a Vasvári és a Petőfi energetikai korszerűsítését jövő nyárra tervezzük, a Limes Program pedig 2020-ig megvalósítandó turisztikai fejlesztést tesz lehetővé... Őrizzük tehát a múltunk értékeit, ugyanakkor a jövőkép is pozitívként körvonalazódik az imént felsoroltak alapján. Tengernyi a tennivalónk 2017-ben is, de örömmel tölt el minden változás, kedvező döntés, közös élmény, amely szebbé, jobbá teszi az életet lakóhelyünkön, Dunaújvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!