Hírek

2017.02.01. 17:25

Jégpáncél: sok a sérült, megerősítették a traumatológiai osztályt

Dunaújváros - Sok az el- és a megcsúszásból eredő baleset az ónos eső miatt jegessé vált utakon, járdákon. 13 óráig 15 közlekedési baleset történt a megye útjain.

Szabó Szabolcs

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes a Dunaújvárosi Hírlap kérdésére elmondta: megyénkben kedden délután öt órakor kezdett esni a meteorológusok által megjövendölt ónos eső. Ezzel rögtön kritikussá váltak az útviszonyok. Az M6-os autópályán például Dunaújváros térségében négy baleset is történt az ónos eső érkezése után. Ebből három szalagkorláttal való ütközés volt (nyilván a rosszul megválasztott sebesség miatt), szerencsére személyi sérülés nélkül. A negyedik kocsi árokba borult, vezetője könnyű sérüléseket szenvedett.

Az útfenntartók munkagépei szinte folyamatosan dolgoztak

Szerda délután egy óráig összesen 15 közlekedési baleset történt a megye útjain a jeges utak miatt. Köztük egy tartálykocsi is részben árokba dőlt, de sérülés, környezetszennyezés nem történt. Egy súlyos eset volt estig: Alcsútdoboz és Etyek között egy személyautó árokba csúszott, vezetője a sérült. A gyalogosok közül is sokan szenvedtek végtagsérüléseket: a dunaújvárosi kórházban meg kellett erősíteni a traumatológiai osztályt.



Faragó György sózza a járdát a Vasmű úton, a Dózsa mozi előtt: szükség is volt rá szerdán...
Fotó: Ady Géza

- Az utóbbi időszakban a legtöbb munkát az ónos eső adta számunkra. A kezelésünkben lévő utakon 8 darab, kettős rendeltetéssel bíró munkagépünk dolgozott. Tisztították az útfelületet, és sóztak is - felelte megkeresésünkre Soltész Gyula, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának dunaújvárosi mérnökségének vezetője.

A szakember a Hírlapnak elmondta, Dunaújváros és térségében összesen 309 kilométer út tartozik hozzájuk, a napokban tapasztalt, változó halmazállapotú csapadékot hozó időjárási körülmények között pedig folyamatosan dolgoznak. Hozzájuk tartozik még az M8-as autópálya a 6-os főúttól az 51-es útig.

- Az időjárási körülményekhez képest kedden és szerdán is minden út járható volt. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a téli útviszonyokat a közlekedőknek, a gépjárművezetőknek is tudomásul kell venni, így lassabban, nagyobb féktávolságot tartva, óvatosabban kell vezetni.

 

Soltész Gyula után Iván Lászlót, a DVG Zrt. szolgáltatási koordinátorát hívtuk:

- Kiemelt ügyelettel készültünk az ónos esőre és a helyeként tapasztalható havazásra, havas esőre is. A legtöbb feladványt a város útjain a kedden késő délután jelentkező ónos eső adta. Az éjszaka során is kint voltak a munkagépeink a főbb útvonalakon, kis gépeinkkel és több mint negyven fővel pedig a járdákat és köztereket takarítottuk - mondta el a Dunaújvárosi Hírlapnak a DVG munkatársa.

Ha a szinte óráról órára változó halmazállapotú csapadék nem jelentett volna elég kihívást a közlekedőknek - gyalogosoknak, kerékpárosoknak, autóvezetőknek egyaránt - szerdán kora délutánra tejszerű köd ült a városra és a térségre.

Dunaújvárosban és környékén szinte óráról órára változott az időjárási helyzet. az ónos eső jótékony hatását élvezhették a korán kelők, délelőtt már kiadós eső és köd tette próbára a közlekedőket
Fotó: Ady Géza

A MÁV Start helyzetjelentése szerint a szerda reggeli óráktól az ónos esőzés okozta váltóhibák, jegesedések miatt Budapest elővárosi vasúti közlekedésében 10-20 perccel hosszabb volt a menetidő néhány járat esetében.

A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ szóvivője, Pruzsina Alice érdeklődésünkre azt válaszolta: a hivatalos szervek, így a védelmi bizottság értesítései nyomán előre felkészültek a rendkívüli útviszonyokra. Ahogyan a szóvivő említette: az utazóközönség is tájékozott és fegyelmezett volt, így türelmesen viselték a kisebb késéseket. Azonban nagyobb késés vagy járatkimaradás nem volt a központ távolsági és helyközi járatain.

Reszegi Imre, az Országos Mentőszolgálat dunaújvárosi mentőállomásának vezetője azt mondta: csúcsra jár a mentőszolgálat, szinte folyamatosan dolgoznak. Keddről szerdára virradó éjszaka megerősített szolgálatot tartottak, három mentőautóval, szerdán már négy kocsijuk járta a várost és környékét. Voltak órák, amikor más, környékbeli mentőállomások autóit is bevetették a dunaújvárosi körzetben. A sérülések nagy többsége a síkos utakkal volt összefüggésbe hozható, de emellett természetesen a szokványos rosszullétekkel is meg kellett birkózniuk a mentőállomás dolgozóinak.

Előbb enyhül, majd lehűl

- Amíg egy hete kemény mínuszok uralták időjárásunkat, addig ma és a hét második felében már plusz tíz fokot is mutathat a hőmérő skálája. Az időjósok szerint a csapadékfelhők is elhagyják térségünket.

- Ami a távolabbi kilátásokat illeti: a jövő héten visszatér az évszaknak megfelelő időjárás, a napi maximum hőmérséklet alig emelkedik nulla fok fölé, csapadékra pedig csak elvétve számíthatunk.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!