Hírek

2017.01.13. 16:50

Hó, jég, havaseső, ónos eső is hullott

A legjobb tanács, amit közlekedőknek lehetett adni pénteken: maradjanak otthon!

Pekarek János

Nemhiába volt pénteken tizenharmadika: az időjárás nem éppen a legszebb arcát mutatta a közlekedőknek! Hó, havaseső, eső, ónos eső mind esett ezen a napon országszerte - változó intenzitással és összetételben, ráadásul mindez akár óránként is többször változott. Reggel Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor térségében volt ónos eső.

Lukács Zsolt az egyik dunaújvárosi munkagép mellett Fotó: Zsedrovits Enikő

A síkosságmentesítés ilyen körülmények között kevésbé hatásos, írta közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mivel az olvasztó keverék csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék.

Ezért a közútkezelő kérte a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak!

Inkább kellemetlennek minősíthettük a város időjárását pénteken: óvatosságra viszont szükség volt! Fotó: Zsedrovits Enikő

A Dunántúl keleti felén és a középső országrészben intenzív csapadék tapasztalható. Északon erősen havazott, a főváros körzetében és a Duna-Tisza köze további területein eső, havas eső, ónos eső volt a jellemző.

A gyorsforgalmi utak és főutak burkolata nagyrészt vizes, sónedves, az északi, északkeleti területeken havas, latyakos, hókásás.
Téli útviszonyok voltak jellemzők az országban, de járhatatlan út (lapzártánkig) nem fordult elő.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint az M7-es autópálya megyei szakasza a Velencei-tó térségétől a somogyi megyehatárig az intenzív havazás miatt nehezen járható volt. Nógrád, Heves és Pest megye több főútján korlátozták a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók forgalmát. Szlovákiába már a 3,5 tonnánál nehezebb teherkocsik sem mehettek át.

A közút gépei hóeltakarításra készen várnak a telephelyen Fotó: Zsedrovits Enikő

Dunaújváros környékén pénteken délután ehhez képest nyugalom volt: ahogyan Soltész Gyulától, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. dunaújvárosi mérnökségének vezetőjétől megtudtuk, errefelé nem voltak havas, síkos, jeges útszakaszok - bár a közlekedőknek téli útviszonyokra kellett felkészülniük, esetenkénti foltszerű lefagyásokra.

Tucatnyi saját és több bérelt gép áll a helyi mérnökség rendelkezésére, ha mifelénk is leszakadna a hó, vagy olyan mértékű jegesedés keletkezne, aminél be kell avatkozni Fotó: Zsedrovits Enikő

A helyi mérnökség harmadfokú elhárítási fokozatban dolgozott már pénteken: ez a hóelhárítást jelenti. Berendeltek a mérnökségre két bérelt gépet a Soltúttól, készenlétben áll a mérnökség nyolc darab, kettős rendeltetésű, azaz tolólappal és sószóróval felszerelt teherautója, két rakodógépe és két hómarója.

A télre felvettek kilenc gépkocsivezetőt, hogy szükség esetén tudják biztosítani a három váltást a gépekre, s a cég központja már megkötötte a szerződéseket azokkal a vállalkozókkal, akik nagyon nagy havazás esetén munkába állítható, lehívható gépekkel rendelkeznek.

Tucatnyi saját és több bérelt gép áll a helyi mérnökség rendelkezésére, ha mifelénk is leszakadna a hó, vagy olyan mértékű jegesedés keletkezne, aminél be kell avatkozni Fotó: Zsedrovits Enikő

Baracson pénteken reggel elakadt egy autóbusz a falu területén. Késések másutt is előfordulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!