Hírek

2016.11.27. 19:40

Fejlődéstörténetek - Három napon át forgatott a Genezis stábja

Dunaújváros – Három élettörténetet fűz egybe Bogdán Árpád rendező új, Genezis című mozija.

Szabó Szabolcs

Bogdán Árpád a Genezis című, most készülő új magyar film rendezője Pécs felé autózva találkozott Dunaújvárossal és szinte azonnal megfogta a város egyedi, különleges hangulata – éppen ilyen forgatási helyszínt keresett az országban. Megtalálta. A mögöttünk hagyott hétvégén több helyszínen is dolgozott a stáb, a rendezővel a Fabó Éva Sportuszodában beszélgettünk.

Bogdán Árpád rendező irányítja a sábot a Fabó Éva Sportuszoda előtt

- A cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosságok idején csináltam egy dokumentumfilmet a BBC-nek. Akkor már elkezdett érlelődni bennem a történet, amely kifejezetten nem az etnikai kérdésekre fókuszál. Nem akartam a tipikus romafilm jelzővel illetett mozit csinálni. Korunk egyik legégetőbb problémájáról a családról, annak szerepéről, valamint az egyéni traumákról szól a most készülő Genezis, amelyben három élettörténet fűződik egybe - hangsúlyozta a rendező.

- A főhősök más és más társadalmi helyzetből érkeznek, mégis találkozik a sorsuk. Az egyik ilyen fejlődés és felnövés történet egy kamaszlányé, aki egy iparvárosban él. Az előkészítő munkálatok során kerestünk ehhez megfelelő helyszínt. Pécs felé autózva - szintén a Genezis egyik forgatási helyszíne - megnéztük Dunaújvárost is és szinte egyből érzékeltem ennek a városnak a különös hangulatát, amely abszolút nem volt negatív számomra, sőt, mondhatni van itt egyfajta szocreál báj. A helyi önkormányzat is nyitott volt az elképzeléseinkre és minden támogatást megadtak számunkra a munkához. Egy válogatást is rendeztünk korábban Dunaújvárosban, ez olyan jól sikerült, hogy egy helyi fiatal lány lett az itt játszódó sztori főszereplője - mondta el lapunknak Bogdán Árpád filmrendező.

Bizony kell az erő az húzós forgatási napokon. A statiszták is kimerészkedtek az uszoda előtt álló büfékocsihoz szombaton

A szakemberről érdemes megemlíteni, hogy első nagyjátékfilmjét, a Boldog új életet 2007-ben mutatták be, és a rendező el is nyerte vele a 38. Magyar Filmszemle legjobb első rendezőjének járó Simó Sándor-díjat, majd pedig a rangos berlini filmfesztiválon elismerő oklevelet kapott.

A stáb Dunaújvárosban a múlt héten péntektől vasárnapig forgatott. A Genezis három élettörténetet mutat be, az ügyvédnő, a kamaszlány és a roma kisfiú történetét a tervek szerint a jövő év tavaszán már a mozikban is láthatjuk majd.

A stáb a következő hetekben Budapesten forgat, végül jöhetnek az utómunkálatok. Bogdán Árpád kérdésünkre azt is elmondta, ugyan nagyon kíváncsi lesz a hazai reakciókra is, ám szeretné új filmjét több neves külföldi fesztiválon is megméretni majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!