Hírek

2017.01.04. 21:05

Van reményük az újrakezdésre a tűz után

Dunaújváros - Nappali fényben ijesztően néz ki a lépcsőház a Barátság útján történt lakástűz után. A hírek viszont megnyugtatóak.

Balla Tibor

A lakástűzben füstmérgezést szenvedett kislány nem volt egyedül éjjel a kórházban, édesapja mellette volt éjszaka - tudtuk meg a szomszédoktól. Mint ahogy azt is, hogy ma már valószínűleg elhagyhatja a kórházat. Az édesanyáról már nem ennyire egyértelműen jók a hírek, többen azt állítják, hogy Budapestre szállították további kezelésre a forró levegőtől elszenvedett sérülései miatt. Viszont úgy tudni, bár várhatóan soká fog tartani, de fel fog épülni.

A lakás viszont egyértelműen lakhatatlanná vált. Ha másért nem, azért biztosan, mert nincs áram benne. Bár az új katasztrófavédelmi rendszerben a hatóságnak már gondoskodni kell a fedél nélkül maradtakról minden esetben egy nagyobb káresetnél, ahová a tűzoltóság vonult. Ám ez alkalommal úgy tűnik, erre nem lesz szükség, hiszen egy rövid ideig rokonoknál húzzák meg magukat, és körvonalazódott egy hosszabb távú lehetőség is egy külföldön dolgozó rokonnál, így a tűzoltóknak nem kell lakosságvédelmi intézkedést tenniük. Azt még nem tudni biztosan, de valószínű, hogy rendelkeztek biztosítással, ami nagyban segítené az újrakezdést.

Az viszont már biztosnak tűnik, hogy a lépcsőház károsodását rendbe tudják hozni, ugyanis az épület rendelkezik érvényes biztosítással - tudtuk meg a közös képviselőtől. Mint ahogyan azt is, hogy nem ez az első tűzeset az épületben, korábban a másik végén is akadt dolguk a tűzoltóknak, akkor egy a tűzhelyen hagyott edény okozott galibát. Szerencsére sem az elektromos, sem a gázhálózat nem sérült meg a tűzben, és az alsóbb lakások sem áztak be az oltás során. Viszonylag szerencsés véget ér a történet.

Nappali fényben már jól látszik, még a lépcsőház is koromfeketévé vált a jobb oldali lakásból előtörő füst hatására
Fotó: Ady Géza

A legnagyobb szerencse, hogy a szemközti lakó, Földi Zoltán nem habozott, és haladéktalanul segített - erősítette meg Orosz Csaba alezredes, tűzoltóparancsnok. Nagyon bátor volt, jó döntéseket hozott - jelentette ki, mint ahogyan azt is, hogy ő maga terjeszti fel életmentő érdeméremre. A lakásban rekedteknek óriási szerencséje volt, hogy viszonylag közel, három-négy méterre voltak a bejárattól, így az életmentő szomszéd ki tudta húzni őket.

Nagyobb távolságról légzőkészülék nélkül már esélye sem lett volna. A rengeteg éghető anyagból ugyanis roppant nagy mennyiségű mérges gáz szabadul fel. Ebben az esetben is, olyan ötven centiméteres magasságig volt használható levegő, ezen a szinten feküdtek a sérültek, így ki tudta húzni őket a lépcsőházba. A tűzoltóparancsnok állítja, két-három lélegzetnyi elég ebből a mérgező, kátrányos füstből, hogy rosszul legyünk tőle. Ezért használnak a tűzoltók sűrített levegős légzőkészüléket, amely egy fél órára elválasztja őket a külső levegőtől.

Orosz Csaba állítja, jól döntött a szomszéd, amikor betörte e bejárat feletti üveget, és egyáltalán, hogy be akart jutni. Az szerencse, hogy ezt nem tette meg a felső ablakon, mert akkor nem biztos, hogy ki tudta volna hozni az eszméletlen sérülteket. Másodpercek alatt kellett döntést hozni, bár minden káreset más, nincs általános szabály. Ami viszont kőbevésett regula, hogy legelőször a 105-ös, vagy a 112-es segélyhívót kell tárcsázni, elmondani a káreset pontos helyét, azt, hogy mi ég és mit veszélyeztet, és emberélet van-e veszélyben. Ezen túlmenően, ha módunk van, próbáljuk meg a mentést, a tűzoltást, ugyanis egy-két perc is sokat számít. Mint ahogy most is.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE:

Molnár Géza -

Nagyon sok múlik a lélekjelenléten egy ilyen veszélyes helyzetben. Le a kalappal az életmentő fiatalember előtt, aki kockáztatva saját testi épségét kimentette a két bajbajutottat.Az, hogy kiből mit hoz ki egy hasonló stresszhelyzet, egyéntől függ.

Perlaki Hilda -

Biztos vagyok benne, hogy egyfajta ösztönösség minden jóérzésű emberből előtör, ha vészhelyzet adódik. A kérdés inkább az, hogy képes-e közben annyira megőrizni józan gondolkodását, hogy ezáltal ne vállaljon indokolatlanul túl nagy kockázatot.

Kenyeres László -

Nincs kétség, ez egy nagyon bátor cselekedet volt. Minden tiszteletem a lakóké! Sajnos, én is kerültem már hasonlóan „éles” helyzetbe, aminek szintén szerencsés volt a végkifejlete. Akkor megtapasztaltam, milyen hatással van az emberre az adrenalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!