Hírek

2015.07.13. 14:08

Vannak üres állások is - Dunaújvárosban 8,5 százalékos volt az álláskeresők aránya

Dunaújváros - Javulnak a munkanélküliségről szóló statisztikák a megyében és Dunaújvárosban egyaránt.

Pekarek János

Elkészült a májusi munkaerő-piaci tájékoztató: a kormányhivatal munkaügyi központjának adatai alapján Fejér megyében (mint az egész közép-dunántúli régióban) csökken a nyilvántartott álláskeresők száma. A mi megyénkben május végéig 13 147 ember szerepelt a nyilvántartásokban: ez 1103 fős, 7,7 százalékos csökkenés az idén áprilisi értékekhez képest. (Komárom-Esztergom megyében 8074, Veszprém megyében 9274 ember keresett munkát a kormányhivatalok adatai szerint.)

Ha az előző év májusához viszonyítjuk a statisztikákat, akkor is kedvező folyamatokat láthatunk: Fejérben 2014. 5. hónapjához képest 4982 fővel (27,5 százalékkal) csökkent az álláskeresők száma.

Dunaújvárosban és környékén idén május végén 3702 embert tartott nyilván a járási hivatal munkaügyi kirendeltsége, miközben Székesfehérváron és körzetében 3713 ember szerepelt az álláskeresők jegyzékében.

Ugyancsak a megyeszékhelyen csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliek száma: 367 emberrel lettek kevesebben, míg Dunaújvárosban közel ennyivel, 325 fővel csökkent a számuk. A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya a megyében májusban 6,7 százalék volt, ami az előző havinál 0,5 százalékkal, az előző évi májusi értéknél 2,7 százalékkal kisebb.

Hétfői pillanatkép a dunaújvárosi munkaügyi kirendeltségről. Fotó: Ady Géza

Dunaújvárosban és vidékén ez az arány 8,5 százalékot tett ki. A 3702 újvárosi álláskereső 10,5 százaléka pályakezdő, az egy éven túl folyamatosan nyilvántartottak aránya 25,6 százalék. Ellátás nélkül maradtak 2013-an. A városban a legfeljebb általános iskolát végzett álláskeresők aránya 38,7 százalék.

Ugyanez a kérdés a másik oldalról: a térségben 286 üres álláshelyet tartottak nyilván 2015. májusának végén. A város és környéke a megyében az ötödik helyen áll a munkanélküliek százalékos arányát tekintve.

A megyében az álláskeresők között ezerrel több nőt tartanak nyilván, mint férfit. A munkanélküliek több mint négyötöde fizikai foglalkozású volt, a legtöbben a betanított munkások vannak közöttük: 33,1 százalék. Az álláskeresők fele 25 és 50 év közötti Fejérben, egyharmaduk 50 évesnél idősebb. Egynegyedük már több mint egy éve szerepel folyamatosan az álláskeresők között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!